'Afspraken geschonden'

VS stapt uit kernwapenverdrag met Rusland

01 februari 2019 15:45 Aangepast: 01 februari 2019 17:40
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo. Beeld © AFP

De Verenigde Staten hebben aangekondigd dat ze uit het kernwapenverdrag stappen dat een einde maakte aan de Koude Oorlog. Volgens de VS en de andere NAVO-landen schendt Rusland het verdrag. Op een ultimatum dat twee maanden geleden aan Rusland werd gesteld, werd niet gereageerd.

De officiële opzegtermijn van zes maanden is vandaag ingegaan, zei Mike Pompeo, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken. Er is volgens de Amerikanen nog één uitweg: als Rusland alle wapens of wapensystemen die het verdrag verbiedt, vernietigt, dan kan het zogeheten INF-verdrag overeind blijven. Rusland ontkent echter het verdrag te schenden.

Ontmantelen

Het INF-verdrag werd in 1987 getekend door de Amerikaanse en Russische leiders Ronald Reagan en Michael Gorbatsjov. De landen stelden daarin dat ze alle nucleaire raketten en kernkoppen die een reikwijdte van 500 tot 5500 kilometer hebben, zouden ontmantelen en vernietigen. Ook staat erin dat proeven met dergelijke wapens niet zijn toegestaan.

Volgens de Amerikanen ontwikkelen de Russen echter raketten met een reikwijdte van ten minste 500 kilometer. De Russen claimen dat de nieuwe raketten niet zo ver kunnen komen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nieuwe kernwapenwedloop? VS stapt uit historisch vredesverdrag

Nederland en andere Europese NAVO-landen scharen zich volledig achter de Amerikaanse stap, vertelt politiek verslaggever Fons Lambie. "De Europese NAVO-landen hadden de Amerikanen nog gevraagd om Rusland een ultimatum van 60 dagen te geven, maar dat heeft niets geholpen."

Praten met Rusland

Lambie verwacht dat Europese landen de komende maanden met Rusland zullen proberen te praten, 'in de hoop de gevolgen voor Europa te beperken'. "Dit raakt rechtstreeks de veiligheid van Nederland, zo waarschuwde het Nederlandse kabinet al, want dit soort wapens maakt Europa tot een potentieel slagveld. Ook een van de belangrijkste adviseurs van het kabinet over buitenlands beleid, de Adviesraad Internationale Verhoudingen, zei dat gisteren dat alles op alles moet worden gezet om het INF-verdrag te redden."

Dit zei minister Blok begin december over het mogelijke opzeggen van het verdrag door de Amerikanen:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore