Ga naar de inhoud
Onderkoeld

'Tientallen Syrische kinderen gestorven door bittere kou'

Er is te weinig ruimte in het Syrische opvangkamp. Beeld © AFP

Zeker 29 baby's en kleine kinderen zijn in acht weken tijd gestorven in een vluchtelingenkamp in het noordoosten van Syrië. Onderkoeling zou de oorzaak zijn van de kindersterfte, zegt de wereldgezondheidsorganisatie WHO. "De situatie in verschillende delen van Syrië is erbarmelijk", zegt correspondent Olaf Koens.

Het Syrische kamp bij de grens met Irak heet al-Hol en ligt op zo'n 110 kilometer van Mosul. Al jaren zijn de omstandigheden daar zwaar. Er zouden ongeveer 33.000 vluchtelingen leven.

Verwarming

De situatie is volgens de WHO momenteel 'kritiek', omdat het vanwege de winter bitterkoud is. Er zijn te weinig tenten, dekens en kachels. "Deze tijd van het jaar is het er koud, vies - en vaak ook nog eens nat. De tentenkampen waar de meeste vluchtelingen verblijven, hebben maar zelden de beschikking over verwarming", zegt Olaf Koens.

Vorige maand was er al sprake van enorme regenval. "Er zijn tientallen vluchtelingenkampen overspoeld geraakt. Nu volgt de kou er ook nog eens op."

Ondervoed en uitgeput

Vanwege de strijd tegen Islamitische Staat in de omgeving komen er veel nieuwe vluchtelingen te voet het kamp binnen. "Veel van hen zijn ondervoed en uitgeput als gevolg van de jarenlange ontberingen die ze hebben doorstaan onder het regime van Islamitische Staat", zegt de WHO in een persverklaring.

Acht jaar

Volgens de WHO stuiten hulporganisaties keer op keer op problemen als zij het kamp willen bereiken. Er worden om veiligheidsredenen veel beperkingen opgelegd.

Koens: "De oorlog in Syrië duurt nu al bijna acht jaar. Toch kampen hulporganisaties met enorme tekorten, zijn er niet genoeg voorzieningen, faciliteiten, en is er niet genoeg geld beschikbaar om mensen te helpen. Veel kampen in Syrië liggen afgelegen, op plekken waar de gevechten soms nog gaande zijn. Voor hulporganisaties is het extreem moeilijk deze mensen te bereiken."

Syrische kinderen van 7, na 7 jaar oorlog in Syrië

01:32
Vorig jaar maakte de Nederlandse fotograaf Chris de Bode in een vluchtelingenkamp portretten van Syrische kinderen.