Veiling

Ruim 6 miljoen euro voor Rubens-tekening van prinses Christina

30 januari 2019 16:52 Aangepast: 30 januari 2019 16:52
Werk van Peter Paul Rubens: 'Naaktstudie van een jongeman met opgeheven armen' Beeld © Sothebys

Er is ruim 6 miljoen euro betaald voor een houtskooltekening van Rubens die in het bezit was van prinses Christina. Bij het beroemde veilinghuis Sotheby's in New York werd het kunstwerk vanmiddag geveild.

De geschatte waarde van het kunstwerk was zo'n 3 miljoen euro. Het bieden bij veilinghuis Sotheby’s ging tussen een man in de zaal en iemand via de telefoon die het eindbod uitbracht. Wie er aan de andere kant van de lijn zat, is onduidelijk.

Nederlandse musea boos

Er is al wekenlang commotie over de veiling. De jongste zus van Beatrix, prinses Christina, heeft namelijk niet bij Nederlandse museumdirecteuren gepolst of daar interesse was in de beroemde Rubens-tekening. Ze koos direct voor het veilinghuis in New York.

 

Prinses Christina was niet in de zaal in New York, zegt correspondent Erik Mouthaan die wel in de zaal zat. "Wel zag ik een vrouw in het publiek de hele tijd via haar mobiele telefoon iemand op de hoogte houden. Zij sprak de persoon aan de andere kant van de lijn aan als ‘Christina’. Ze gaf aan geen tijd te hebben om ons te woord te staan."

Meerdere kunstwerken geveild

Het stuk van Peter Paul Rubens maakt deel uit van een aantal kunstwerken van de koninklijke familie die werden geveild bij het veilinghuis. Het betreft een tekening van een bijna naakte jongeman met geheven armen. De andere kunstwerken brachten veel minder op.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Waarom verkoopt prinses Christina kunst (en waarom maakt dat ons boos)?

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore