Minderjarigen aan boord

Zes landen nemen migranten Sea-Watch 3 op

30 januari 2019 13:19 Aangepast: 30 januari 2019 13:41
Een migrant aan boord van de Sea-Watch 3 (archieffoto) Beeld © AFP

Duitsland, Frankrijk, Luxemburg, Malta, Portugal en Roemenië zouden bereid zijn om de 47 migranten op te nemen die al dagenlang op de Sea-Watch 3 bivakkeren.

Dat meldt de Italiaanse regering. Het schip ligt al vijf dagen vlak voor de Italiaanse kust in een baai ten noorden van de stad Syracuse op Sicilië. Italië weigert nog meer migranten op te nemen. 

15 minderjarigen

Volgens premier Giuseppe Conte kunnen de opvarenden in de loop van vanmiddag van boord. Zodra alles formeel geregeld is, kunnen de 47 migranten naar Messina of Pozzallo gaan. Van daaruit reizen ze naar de landen die bereid zijn hen op te nemen. Onder de migranten zouden vijftien minderjarigen zijn die zonder begeleiding op weg zijn.

Italië eist al een tijdje dat de migranten naar Nederland gaan omdat het schip onder Nederlandse vlag vaart. Maar Nederland voelt daar niets voor.

Het schip is van een Duitse organisatie. Die stelt zich ten doel bij Libië te water geraakte vluchtelingen uit zee te redden, maar volgens Salvini is het schip onderdeel van een mensensmokkel naar het circa 500 kilometer noordelijker gelegen Italië.

Uitzichtloos dobberen op zee: migranten al 17 dagen vast op schip

De Sea-Watch 3 werd al eerder geweerd door landen in de Middellandse Zee. Eerder deze maand lag het schip dagenlang voor Malta, met aan boord 32 migranten.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore