Buitenland

Lagerhuis: May opnieuw naar Brussel voor overleg over backstop

29 januari 2019 21:43 Aangepast: 29 januari 2019 22:16
Beeld © Screenshot Reuters

Een meerderheid van het Britse parlement heeft zich tegen de zogeheten backstop gekeerd. Het plan zou moeten worden vervangen door een alternatieve regeling om een harde grens te voorkomen tussen EU-lid Ierland en het Britse Noord-Ierland.

Dat staat in een amendement dat door de Britse regering werd gesteund. Premier Theresa May wil met een stevig mandaat van het parlement op zak in Brussel gaan praten over aanpassingen aan de brexitdeal, melden Britse media. De backstop ligt erg gevoelig in de Britse politiek.

'Niet morrelen aan backstop'

De backstop is de garantieregeling die ervoor moet zorgen dat de grens tussen Ierland en Noord-Ierland open blijft na de brexit. Dat betekent feitelijk dat het Verenigd Koninkrijk deel blijft uitmaken van een douane-unie met de EU tot een andere manier is gevonden om de grens open te houden.

Brussel ziet niets in een nieuw gesprek over de grens. EU-president Donald Tusk liet direct weten dat de onderhandelingen tussen Brussel en Londen niet worden overgedaan. Er kan dus ook geen sprake zijn van gemorrel aan de backstop.

Geen uitstel brexit

Eerder vanavond werd in het Lagerhuis een voorstel afgekeurd dat had kunnen leiden tot uitstel van de brexit. Het amendement van oppositielid Yvette Cooper was bedoeld om een no-dealbrexit te voorkomen. Het kreeg ook steun vanuit de conservatieve partij van premier Theresa May.

Het voorstel had uiteindelijk een brexit-deadline voor de regering tot gevolg gehad kunnen hebben. Die zou dan tot 26 februari de tijd hebben gekregen om alsnog een deal goedgekeurd te krijgen. Als dat niet was gelukt, had het parlement mogen stemmen over het uitstellen van de brexit.

Parlement blijft verdeeld

De Britse Tweede Kamer, het House of Commons, stemde uiteindelijk met 321 tegen 298 stemmen tegen het voorstel. Premier May maakte eerder wel afspraken met Brussel, maar die sneuvelden vervolgens in het Britse parlement. Dat is verdeeld over hoe het nu verder moet. Ondertussen komt de dag waarop de Britten uit de EU stappen, 29 maart, steeds dichterbij.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore