Ga naar de inhoud
Handelsoorlog

Verhoudingen op scherp: VS sleept Chinese telecomgigant Huawei voor rechter

Waarnemend procureur-generaal Matthew Whitaker spreekt op het ministerie van Justitie in Washington over de aanklachten tegen Chinees bedrijf Huawei. Beeld © EPA Michael Reynolds

Bankfraude, witwassen en diefstal van handelsgeheimen. De Verenigde Staten hebben de Chinese telecomgigant Huawei aangeklaagd voor een reeks misdaden. Hiermee komen de verhoudingen tussen de landen, die al niet best waren, verder op scherp te staan.

De wereldwijde expansie van Huawei is gebaseerd op 'leugens en bedrog', volgens het Amerikaanse ministerie van Justitie. Overtredingen bij Huawei gaan 'helemaal naar de top van het bedrijf,' zegt waarnemend procureur-generaal Matthew Whitaker.

Spionage

De FBI zegt e-mails te hebben waaruit blijkt dat in 2013 Huawei bonussen beloofde aan werknemers voor het stelen van informatie van andere bedrijven. Deze informatie werd via gecodeerde e-mailadressen naar het bedrijf gezonden.

Ingenieurs van Huawei stalen bijvoorbeeld robottechnologie van de Amerikaanse concurrent T-Mobile. Een deel van de robot Tappy werd zelfs naar China gestuurd om na te maken. Het bedrijf beweerde dat de werknemers dit uit eigen beweging hadden gedaan en ontsloeg hen. Volgens de topman van Huawei, Ren Zhengfei, heeft zijn bedrijf nooit gespioneerd voor China.

Fraude

Het bedrijf zou ook bankfraude hebben gepleegd om sancties tegen Iran te ontwijken. Huawei's financiële topvrouw Meng Wanzhou zou hier direct bij zijn betrokken. Meng werd op 1 december aangehouden in Canada, en dreigt nu te worden uitgeleverd aan de Verenigde Staten. Ze is voorlopig op borgtocht vrijgelaten, maar ze moet een enkelband dragen. Ook heeft ze haar paspoort ingeleverd bij de Canadese autoriteiten.

Amerikaanse
Lees ook:
Amerikaanse anti-Huawei-wetgeving in de maak, Chinezen woest

Huawei zit klem tussen de Chinese overheid en het buitenland. De nationale inlichtingenwetgeving van China vereist dat alle organisaties en individuen 'ondersteuning en hulp bieden en samenwerken met nationaal inlichtingenwerk'. 


Verbieden

Amerikaanse politici en telecom-topmensen eisen daarom dat het Huawei verboden wordt om deel te nemen aan het 5G-netwerk in de VS, de volgende generatie van cellulaire technologie. Nieuw-Zeeland en Australië zijn reeds begonnen met het verbieden van Huawei-apparatuur voor 5G.

De Britse buitenlandse inlichtingendienst MI6 zei in december dat het tijd was voor het Verenigd Koninkrijk om te beslissen of het 'blij was met Chinees bezit van deze platformen'. Ook de Nederlandse premier Rutte zei eerder deze maand dat Nederland 'niet naïef' moet omgaan met mogelijke spionage voor China.

Rutte:
Lees ook:
Rutte: 'Niet naïef zijn over signalen spionage' door bedrijven als Huawei

Oneerlijk

Het Chinese ministerie voor Industrie en Informatie Technologie in Peking noemt de aanklachten 'oneerlijk en immoreel'.

Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de VS opgeroepen te stoppen met de 'onredelijk onderdrukking' van Chinese bedrijven. Ook wil Peking dat het arrestatiebevel van Meng Wanzhou wordt opgeheven.