Nicaragua

Amaya (24) zit vast voor 'terrorisme', broer Diego maakt zich grote zorgen

28 januari 2019 16:29 Aangepast: 28 januari 2019 16:55
Amaya bij haar aanhouding. Via briefjes vroeg ze haar familie 'hoop te houden'. Beeld © 100% Noticias

Amaya Coppens (24) gebruikte haar stem als wapen tegen het regime van Daniel Ortega. De politie gooide haar in de cel en beschuldigt haar van terrorisme. Een straf van tientallen jaren dreigt. Haar 27-jarige broer vluchtte naar België, het land van hun vader. Hij is wanhopig.

Amaya, die de Belgische nationaliteit heeft, zit in het vijfde jaar van haar studie geneeskunde. Ze is de organisator van de Universitaire Beweging van 19 april, die wordt gezien als aanstichter van de demonstraties tegen de president. Nu zit ze samen met vijftien medestudenten in een cel van zo’n twintig vierkante meter. "Het is er onhygiënisch, vies en de vrouwen krijgen niet de medicijnen die ze nodig hebben", vertelt haar broer Diego tegen RTL Nieuws.

Hij is samen hun andere broer Santiago (15) naar België gevlucht toen hun zus is opgepakt. "Onze hele familie is tegen het regime. Voor de veiligheid zitten we nu hier." Zijn vader gaat eens per maand naar de gevangenis, maar Diego heeft zijn zus niet meer gesproken sinds ze vastzit. "Brieven en telefoontjes zijn verboden. Ze heeft kleine briefjes via gevlochten armbandjes naar buiten gesmokkeld. Daar schreef ze op dat we hoop moeten houden."

Amaya (in het midden) met haar broers Diego (rechts) en Santiago (links). Amaya (in het midden) met haar broers Diego (rechts) en Santiago (links).

Dit is er gaande in Nicaragua:

In het Midden-Amerikaanse land Nicaragua is een volksopstand gaande tegen het regime van president Ortega. Die treedt hard op tegen de demonstraties die vorig jaar vreedzaam begonnen in de hoofdstad Managua.

De protesten breidden zich over het hele land uit. Ortega greep met keiharde hand in met honderden doden en duizenden gewonden tot gevolg. Gevangenissen zitten vol met studenten, politiek tegenstanders en journalisten.

De meesten worden, net als Amaya Coppens, veroordeeld volgens een terreurwet. Ze kunnen een celstraf krijgen van tientallen jaren. Mensenrechtenorganisaties en veel landen hebben zich in felle bewoordingen uitgesproken tegen het regime.

Ortega wil van geen wijken weten. Met repressie snoert hij tegenstanders de mond. Sinds hij een verbod op protesteren uitvaardigde, is het relatief rustig op straat. Tegenstanders durven niets meer van zich te laten horen en kritische media worden afgesloten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Gemoedelijk stadje verandert in hel op aarde: 'We geven niet op'

Terrorisme

Amaya zit sinds september vast. Ze is opgepakt omdat ze in de universiteitsstad Léon deelnam aan de antiregeringsprotesten. Haar enige wapen was haar stem. Op een foto van haar arrestatie stond ze lachend tussen twee gemaskerde agenten. De foto staat symbool voor de vasthoudendheid van de betogers. Mensen prijzen de moed van studenten als Amaya. Het Openbaar Ministerie in het land beschuldigt haar van terrorisme. Haar zaak komt eind februari voor de rechter.

Diego heeft net als mensenrechtenorganisaties weinig vertrouwen in een eerlijk proces. "Ze heeft haar advocaat maar één keer gezien, toen de beschuldigingen tijdens de hoorzitting werden voorgelezen. Ze mag haar eigen dossier niet inzien en we denken allemaal dat de aanklager en de rechter niet onafhankelijk zijn. Ze volgen de regels van de overheid en die hebben al gezegd dat ze schuldig is."

Tientallen artsen, verpleegkundigen en technisch personeel zijn ontslagen omdat ze gewonde antiregeringsdemonstranten behandelden. Tientallen artsen, verpleegkundigen en technisch personeel zijn ontslagen omdat ze gewonde antiregeringsdemonstranten behandelden.

Onzekerheid

Diego maakt zich zorgen om zijn zusje. "Het eten in de vrouwengevangenis is slecht en water niet schoon. Ze heeft last van slapeloosheid en van hoge bloeddruk."

Het hele gezin wordt gek van onzekerheid. Ze hopen dat internationale druk vanuit de EU van de Verenigde Staten de kans op een eerlijk proces vergroot. "Amaya wil niet vrijgelaten worden vanwege haar Belgische nationaliteit, ze wil vrijgelaten worden omdat ze niks verkeerds heeft gedaan. We hopen dat dit snel gebeurt, maar we vrezen dat ze pas vrij komt als het regime valt."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Massale arrestaties, martelingen en vermissingen: in Nicaragua regeert de angst

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore