'Vadertje staat, red het klimaat!'

70.000 mensen lopen klimaatmars in Brussel, weer veel jongeren aanwezig

27 januari 2019 15:26 Aangepast: 27 januari 2019 15:50
Het scholierenprotest van afgelopen donderdag. Beeld © Getty Images

In de Belgische hoofdstad Brussel zijn zeker 70.000 mensen de straat opgegaan om mee te doen aan de klimaatmars. Het aantal deelnemers blijft maar groeien.

De protestmars voor een beter klimaat begon rond 13.30 uur vanaf het station Brussel Noord en eindigt vanmiddag op het Luxemburgplein, waar het gebouw van het Europees Parlement staat. In totaal werden zo’n 30.000 mensen verwacht, maar volgens de politie zijn er maar liefst 70.000 betogers aanwezig. 

De Belgische zender VTM Nieuws doet live verslag van de protestmars:

Aan de mars doen veel jeugdbewegingen, families, ngo's en andere organisaties mee. Ook verschillende politieke partijen uit België lopen met grote groepen mee.

Drukte

Op foto's en video's is te zien hoe druk het op sommige plekken in de stad is door de duizenden demonstranten, zoals hieronder in de Madoutunnel. De deelnemers dragen spandoeken met slogans als 'je kind groeit niet zo snel als de zee stijgt', 'de grondstoffen zijn niet onuitputbaar, maar onze overtuiging wel', 'de fauna of de iPhone?' en 'vadertje staat, red het klimaat'.

'Klimaatjongeren'

De klimaatmars is al de vierde in Brussel in korte tijd. Drie eerdere protesten werden vooral georganiseerd door scholieren. De eerste trok 3500 leerlingen, de tweede 12.000 en afgelopen donderdag spijbelden al zeker 35.000 scholieren om in Brussel te protesteren tegen klimaatverandering.

Ook vandaag sloten veel van de 'klimaatjongeren' zich aan bij de mars. Ze zijn bezorgd over hun toekomst en willen dat politici meer actie ondernemen om de temperatuurstijging onder de 1,5 graad te houden. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Klimaatmars Brussel trekt 35.000 spijbelende scholieren

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore