'Bijna kinderlijk'

Venezuela wijst Europees ultimatum af

26 januari 2019 20:06 Aangepast: 26 januari 2019 20:27
Een van de honderdduizenden Venezolaanse demonstranten tegen het bewind van Maduro. Beeld © AFP

Venezuela is niet van plan gehoor te geven aan het ultimatum dat Europese landen hebben gesteld. Verschillende landen geven het land acht dagen om nieuwe verkiezingen uit te schrijven, anders zijn ze bereid oppositieleider Juan Guaidó te erkennen president, in plaats van de huidige president Nicolás Maduro.

"De EU herhaalt dat de presidentsverkiezingen van afgelopen mei in Venezuela noch vrij, noch eerlijk, noch geloofwaardig en zonder democratische legitimiteit zijn verlopen. Het land heeft dringend behoefte aan een regering die de wil van het Venezolaanse volk werkelijk vertegenwoordigt", zei hoofd buitenlands beleid van de EU Federica Mogherini.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

EU roept op tot nieuwe, eerlijke presidentsverkiezingen in Venezuela

'Bijna kinderlijk'

"Europa geeft ons acht dagen?", vroeg de Venezolaanse minister van Buitenlandse Zaken Jorge Arrazea in de vergadering van de VN Veiligheidsraad. "Waar halen jullie het vandaan dat jullie de macht hebben om een deadline of ultimatum te stellen aan een soeverein volk? Dit is bijna kinderlijk."

De Veiligheidsraad was op verzoek van de Verenigde Staten bijeen nadat Washington en een reeks landen in de regio Guaidó als staatshoofd hadden erkend en er bij president Nicolás Maduro op hadden aangedrongen af te treden.

Nederland

In navolging van de EU schreef minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken aan de Tweede Kamer dat ook Nederland bereid is Guaidó als president te erkennen als er niet snel genoeg nieuwe verkiezingen komen.

Honderdduizenden Venezolanen protesteren inmiddels tegen president Nicolás Maduro. Zijn socialistische beleid faalt aan alle kanten, met dramatische gevolgen. Vorig jaar leefde 90 procent van de bevolking onder de armoedegrens. Spullen zijn in een jaar tijd gemiddeld 800 keer duurder geworden en er is een groot gebrek aan voedsel en medicijnen. Drie miljoen Venezolanen zijn hun land ontvlucht.

Doden en gewonden

Demonstraties worden met harde hand neergeslagen. Daarbij zijn al veel doden en gewonden gevallen. Andere demonstranten worden gearresteerd.

Ondanks de wereldwijde kritiek lijkt Maduro niet van plan zijn positie op te geven. Nadat Guaidó zichzelf had uitgeroepen tot interim-president, zei Maduro tegen zijn aanhangers: "Wij zullen ook dit overwinnen, we zullen zegevieren."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore