Steun aan oppositieleider

EU roept op tot nieuwe, eerlijke presidentsverkiezingen in Venezuela

26 januari 2019 17:42 Aangepast: 31 januari 2019 12:07
Nicolás Maduro. Beeld © AFP

De Europese Unie heeft bij Venezuela aangedrongen op vrije, transparante en geloofwaardige presidentsverkiezingen, zodat een regering kan worden gekozen die werkelijk de wil van burgers vertegenwoordigt. Gebeurt dat niet, dan zal de EU maatregelen nemen.

Dat heeft het hoofd buitenlands beleid, Federica Mogherini, laten weten. "Bij gebrek aan een aankondiging over het organiseren van nieuwe verkiezingen met de nodige garanties de komende dagen, zal de EU verdere maatregelen nemen, onder meer met betrekking tot de erkenning van het leiderschap van het land in overeenstemming met artikel 233 van de Venezolaanse grondwet", zei Mogherini in een verklaring.

Gewelddadig optreden

"De EU herhaalt dat de presidentsverkiezingen van afgelopen mei in Venezuela noch vrij, noch eerlijk, noch geloofwaardig en zonder democratische legitimiteit zijn verlopen. Het land heeft dringend behoefte aan een regering die de wil van het Venezolaanse volk werkelijk vertegenwoordigt."

Ook veroordeelt de EU het gewelddadige optreden van de Venezolaanse autoriteiten tijdens massale demonstraties die de afgelopen dagen plaatsvonden. Dat leidde tot 'de tragische dood van talrijke mensen en nog veel meer gewonden en arrestaties'.

 

Acht dagen

Ook Nederland wil dat op korte termijn verkiezingen worden gehouden in het Zuid-Amerikaanse land. Als die niet binnen acht dagen worden uitgeschreven, is Nederland bereid oppositieleider Juan Guaidó te erkennen als president. Dat schrijft minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken aan de Tweede Kamer. Guaidó riep zichzelf eerder deze week uit tot interim-president. Dat werd meteen erkend door verschillende buurlanden en door Canada en Amerika.

Nederland sluit zich met zijn standpunt aan bij onder meer Frankrijk, Spanje, Duitsland en Groot-Brittannië.

800 keer duurder

Honderdduizenden Venezolanen protesteren inmiddels tegen president Nicolás Maduro. Zijn socialistische beleid faalt aan alle kanten, met dramatische gevolgen. Vorig jaar leefde 90 procent van de bevolking onder de armoedegrens. Spullen zijn in een jaar tijd gemiddeld 800 keer duurder geworden en er is een groot gebrek aan voedsel en medicijnen. Drie miljoen Venezolanen zijn hun land ontvlucht.

Toch lijkt Maduro niet van plan zijn positie op te geven. Nadat Guaidó zichzelf had uitgeroepen tot interim-president, zei Maduro tegen zijn aanhangers: "Wij zullen ook dit overwinnen, we zullen zegevieren."

Medicijnen Venezuela onbetaalbaar: hiv-patiënten eten bladeren

Medicijnen zijn een luxeproduct geworden in Venezuela. Hiv-patiënten moeten een gemiddeld jaarsalaris betalen voor een doosje aids-remmers. Als goedkoop alternatief maken zij een papje van guasimo-bladeren. Of dat werkt, weten ze niet.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore