Ga naar de inhoud
Buitenland

Rutte: 'Niet naïef zijn over signalen spionage' door bedrijven als Huawei

Premier Rutte.

Het kabinet kijkt kritisch naar de rol van buitenlandse technologiebedrijven bij de aanleg van telecomnetwerken. Dat heeft premier Rutte vrijdagmiddag gezegd bij zijn wekelijkse persconferentie.

Het gaat in dit geval om het Chinese Huawei. De afgelopen tijd is de technologiegigant in verband gebracht met mogelijke spionage voor China. Nederland moet volgens de premier ‘niet naïef’ omgaan met die signalen.

Andere landen hebben om die reden Huawei geweerd. De Verenigde Staten werken aan wetgeving die het moeilijker maakt voor Huawei om te opereren en hebben al een wet die het gebruik door de overheid verbiedt. Daarnaast gaat Amerika formeel vragen om de uitlevering van cfo Meng, die werd in Canada gearresteerd op verdenking van fraude.

Volgens de topman van Huawei, Ren Zhengfei, heeft zijn bedrijf nooit gespioneerd voor China en zal dat ook nooit gebeuren. Hoe hij weerstand biedt aan verzoeken van de overheid, liet hij toen in het midden. China kent enorm strenge wetgeving op gebied van nationale veiligheid, terwijl privacy nauwelijks een rol speelt. Zo moeten bedrijven die data over Chinese burgers verzamelen deze delen met de staat.

Amerikaanse
Lees ook:
Amerikaanse anti-Huawei-wetgeving in de maak, Chinezen woest

Staatssecretaris Mona Keijzer heeft vrijdag gepraat met de topman van het Chinese bedrijf. Volgens Rutte dragen zulke gesprekken bij aan het verkrijgen van een goed beeld, maar wordt er tegelijkertijd geluisterd naar signalen van internationale partners als de VS, Japan en Australië.

Volgens Rutte is al die informatie relevant. Hij benadrukt dat Huawei een grote speler is in de technologiesector en dat het bedrijf zorgt voor banen. Dat neemt echter niet weg dat de regering 'kritisch kijkt naar eventuele risico's' die verbonden zijn aan overnames, investeringen en de inkoop van bepaalde goederen en diensten.