Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Buitenland

Nijmeegse echo gaat moedersterfte tegen in ontwikkelingslanden

25 januari 2019 18:26 Aangepast: 25 januari 2019 20:19
Thomas van den Heuvel met Ethiopische gynaecoloog Beeld © Thomas van den Heuvel

Dagelijks sterven er zo’n 820 zwangere vrouwen in ontwikkelingslanden aan de gevolgen van hun zwangerschap. Thomas van den Heuvel (28) van het Radboudumc wil daar verandering in brengen en ontwikkelde een goedkoop en makkelijk te gebruiken echoapparaat dat ook kan worden gebruikt in gebieden waar geen stroom of internet is.

"Echoapparatuur is voor veel ontwikkelingslanden te duur", vertelt Van den Heuvel aan RTL Z. "Een gemiddeld apparaat bij een echoscopiste kost al gauw 20.000 euro, en dat kan oplopen tot wel 200.000 euro voor echoapparaten in academische ziekenhuizen."

Aanvankelijk ontwierp hij een echoapparaat van 100 euro, maar dat kon alleen worden gebruikt door getrainde echoscopisten die minimaal een opleiding van een jaar achter de rug hadden. "Het was niet alleen de uitdaging om een goedkoper apparaat te maken, maar ook om een eenvoudiger apparaat te maken dat kan worden gebruikt met een minimale hoeveelheid training."

Zes veegbewegingen

Onlangs promoveerde hij aan de Radboud Universiteit, onder begeleiding van professor Bram van Ginneken en professor Chris de korte, met financiële steun van Delft Imaging Systems. Van den Heuvel gebruikt nu een goedkoop apparaat van een paar duizend euro wat hij heeft gecombineerd met een protocol van zes veegbewegingen met de echokop over de buik van de zwangere vrouw. Vervolgens detecteert de software automatisch zwangerschapsrisico’s.

Na een cursus van een dag kunnen vroedvrouwen het apparaat al gebruiken om de duur van de zwangerschap te bepalen, en om te zien of er sprake is van een meerling of een stuitligging. "Veel zwangeren in ontwikkelingslanden weten niet precies hoe lang ze zwanger zijn en moeten soms wel een dag naar een ziekenhuis reizen wanneer er iets fout gaat. Het idee is dat vroedvrouwen met dit apparaat tijdig de risico's kunnen inschatten en er daarmee ook voor kunnen zorgen dat vrouwen op tijd naar het ziekenhuis gaan."

In de markt zetten

Gedurende zijn promotieonderzoek verbleef Van den Heuvel twee keer in Ethiopië om het apparaat te testen. "Veel vroedvrouwen wisten wel van het bestaan van echo's, maar hadden ze nog nooit gezien. Ze waren heel erg enthousiast."

Binnenkort gaat hij er weer heen om het volgende prototype verder te testen, dat ook kan worden gebruikt in gebieden waar geen stroom of internet is. "Ik heb laten zien dat het technisch mogelijk is en wil het komende jaar kijken hoe dit apparaat het beste in de markt kan worden gezet."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore