Ga naar de inhoud
Belastingontwijking

Vele miljarden via Nederlandse brievenbus doorgesluisd naar Bermuda

Miljarden euro's verdwijnen naar tropische oorden. Beeld © ANP

Elk jaar stromen vele miljarden door ons land waar wij helemaal niets wijzer van worden. Het geld wordt rechtstreeks doorgesluisd naar tropische oorden, om er zo min mogelijk belasting over te betalen. 

Dat meldt het Centraal Planbureau. Met een brievenbus in Nederland besparen grote bedrijven vaak enorme bedragen aan belasting.

Doorgesluisd naar Bermuda

De meerderheid (60 procent) van de miljarden aan royalty's die door internationale bedrijven naar Nederland worden gehaald, verdwijnt direct weer naar belastingparadijs Bermuda. Die doorvoerroute zal vanaf 2021 door een voorwaardelijke bronbelasting worden afgesloten.

Andere geldstromen als rentes en dividenden gaan vaak naar doorsluislanden als Ierland, Luxemburg en Zwitserland. Uit deze landen komt ook het nodige geld naar Nederland toe. Die stromen worden niet door de bronbelasting gestopt. Die belasting geldt alleen voor landen waar het tarief voor winstbelasting onder de 9 procent is. In landen als Ierland, Zwitserland en Luxemburg is de winstbelasting hoger.

Duizenden
Lees meer
Duizenden miljarden aan investeringen komen Nederland binnen, en gaan er weer uit

Pleidooi voor internationale aanpak

Het CPB stelt daarom voor om de bronbelasting afhankelijk te maken van de effectieve belasting die in de praktijk in het bestemmingsland betaald wordt. 

Belastingmaatregelen zijn daarnaast effectiever als ze internationaal worden afgestemd, benadrukt het planbureau. Als Nederland als enige maatregelen neemt, kiezen belastingontwijkende multinationals simpelweg voor een andere route.

Hoe werkt belastingontwijking precies?

04:32
Hoe werkt dat precies, belastingontwijking? En hoe legaal is het precies?
Europese
Lees meer
Europese Commissie: Nederland helpt bedrijven met belastingontwijking