Ga naar de inhoud
Bizarre uitspraken

Braziliaanse minister: Nederlandse specialisten raden seksuele bevrediging van baby’s aan

De Braziliaanse minister Damares Alves. Beeld © AFP

Een minister in Brazilië lijkt een nogal vreemd beeld te hebben van Nederland. Damares Alves zei een paar jaar geleden dat in Nederland geadviseerd wordt om jongetjes vanaf zeven maanden oud te bevredigen.

"In Nederland delen ze een boekje uit aan ouders waarin hen wordt geleerd hoe ze hun kinderen seksueel moeten masseren", zei Alves, de kersverse Braziliaanse minister van Vrouwen, Familie en Mensenrechten, zes jaar geleden.

Correspondent Sandra Korstjens ontdekte de opvallende uitspraken in de opnames van een toespraak uit 2013. Alves werkte toen als evangelische pastor.

Genot ervaren

In dezelfde toespraak zegt de huidige minister: "Specialisten in Nederland, mannen die heel geleerd zijn en die ik weet niet hoeveel studies hebben afgerond, zeggen dat een jongetje vanaf zeven maanden oud seksueel bevredigd moet worden. Zodat hij als volwassene een seksueel gezonde man kan zijn. En dat de vagina van een meisje van jongs af aan gestimuleerd moet worden, zodat zij als volwassene genot kan ervaren."

Het deel van de toespraak (in het Portugees)

Een woordvoerder van de minister wilde tegenover RTL Nieuws geen commentaar geven op de uitspraken.

Alves deed haar uitspraken bijna zes jaar geleden tijdens een religieuze bijeenkomst.

Arbeiderspartij

Ze wilde onder meer waarschuwen voor de in haar ogen desastreuze gevolgen van het regeringsbeleid van de linkse Arbeiderspartij, die van 2003 tot 2016 aan de macht was in Brazilië. De partij zou onderwijs willen laten geven over erecties en masturbatie bij baby's, onder invloed van een groep specialisten uit Nederland.

De oerconservatieve Alves heeft in het verleden gezegd dat religie weer een grotere rol moet krijgen op scholen. Ook zei ze: "De evangelische kerk heeft terrein verloren in de geschiedenis. We verloren een plek in de wetenschap toen we de evolutietheorie op school toelieten, toen we er geen vraagtekens bij plaatsten."

Minder woorden

Tijdens een interview op de Braziliaanse televisie werd Alves gevraagd of een aanpak van minder woorden en meer daden niet beter zou zijn, omdat ze zich nu erg vaak moet verdedigen vanwege haar omstreden uitspraken. Daarop antwoordde ze dat ze vrijwel alle uitspraken deed in haar functie van evangelische pastor en niet als minister.

Jair
Lees ook:
Jair Bolsonaro: voor trouwe fans de verlosser, voor tegenstanders een fascistisch schrikbeeld

Maar begin deze maand deed Alves ook als minister stof opwaaien, nadat ze had gezegd: "Er is een nieuw tijdperk aangebroken in Brazilië. Meisjes dragen roze en jongens dragen blauw!" Volgens de minister was dat slechts een metafoor om zich uit te spreken tegen wat zij 'genderideologie' noemt, het voorbijgaan aan biologische verschillen tussen jongens en meisjes.

'Klimaatverandering is links complot'

Damares Alves is niet de enige minister in het kabinet van de nieuwe president Bolsonaro die omstreden uitspraken heeft gedaan. Zo beweert de minister van Buitenlandse Zaken, Ernesto Araújo, dat klimaatverandering een links complot is 'om de economische groei van kapitalistische democratische landen te verstikken en de groei van China te promoten'. Ook is hij tegen globalisering, omdat het volgens hem indruist tegen christelijke waarden.

Jair Bolsonaro trad op 1 januari aan als president van Brazilië. Evangelische christenen vormen een belangrijk deel van zijn aanhang. Zij maken bijna dertig procent uit van de totale bevolking in het land. Hun invloed in de Braziliaanse politiek is de laatste jaren steeds verder toegenomen.

Bron: RTL Nieuws / Sandra Korstjens
Meer over