Buitenland

Oppositieleider Corbyn wil stemming over nieuw brexit-referendum

22 januari 2019 10:56 Aangepast: 07 februari 2019 13:17
Labour- leider Jeremy Corbyn. Beeld © AFP

De Britse oppositieleider Jeremy Corbyn werkt mee aan een plan om een nieuw brexit-referendum mogelijk te maken. De Labour-leider heeft zijn naam gezet onder een voorstel dat daarvoor is gedaan in het parlement. De stap van Corbyn is volgens Britse media veelzeggend. Als leider van de oppositie krijgt hij vrijwel zeker de kans om dit voorstel in stemming te brengen op 29 januari.

EU-scepticus Corbyn was tot nu toe dubbelzinnig over of hij wel of niet een tweede referendum wilde. Het amendement dat hij nu voorstelt, moet het Verenigd Koninkrijk uit de impasse halen en voorkomen dat het komt tot een harde brexit, een vertrek uit de Europese Unie zonder een overeenkomst.  

Douane-unie

Het amendement geeft de volksvertegenwoordigers de kans zich uit te spreken over een alternatieve brexit waarbij het land onderdeel blijft van een douane-unie. Maar het bevat ook de mogelijkheid om een nieuw referendum te organiseren.

"Ons amendement geeft volksvertegenwoordigers de kans de brexit-impasse te doorbreken en de chaos van een no deal te voorkomen. Alle opties staan daarbij open, inclusief die van een nieuw referendum", zegt Corbyn in een verklaring.    

Corbyn spreekt May toe in het Lagerhuis Corbyn spreekt May toe in het Lagerhuis

Premier Theresa May is tegen een tweede referendum. Ze zei maandagavond dat er een gevaar is voor sociale onrust en dat een tweede referendum het vertrouwen in de politiek en het democratische proces zou ondermijnen. Het zou volgens haar koren op de molen zijn voor mensen die proberen het VK uit elkaar te laten vallen. 

Volgens May moet een doorbraak komen door verder te onderhandelen over de backstop. Dat is een verzekeringspolis die moet garanderen dat er geen harde grens komt tussen Ierland en Noord-Ierland. Als die ingezet moet worden kan dat ertoe leiden dat het VK voor onbepaalde tijd in een douane-unie blijft met de EU.

Backstop

In het brexitakkoord is een zeer controversiële clausule opgenomen, die ervoor moet zorgen dat de grens tussen Ierland en Noord-Ierland te allen tijde open blijft na de brexit, ook als de onderhandelingen over de toekomstige relatie de komende anderhalf jaar uitdraaien op een fiasco.

De noodoplossing is dat het Verenigd Koninkrijk in een douane-unie blijft met de EU. Noord-Ierland blijft dan dichterbij de Europese regels. Die douane-unie eindigt pas als er een andere oplossing is gevonden en heeft dus een open einde. Voor een meerderheid van de Britse politiek is dat een brug te ver.

'Remain' groeit

Een opiniepeiling van You Gov verleden week toont aan dat de kans groot is dat bij een tweede referendum het Verenigd Koninkrijk kiest voor blijven in de EU. Het percentage is groeiende. 56 procent zou 'remain' stemmen, 44 procent voor 'leave'. 

Volgens correspondent Melle Garschagen opent Corbyn de deur naar een tweede referendum vanwege druk in zijn eigen partij waar een vleugel is die helemaal geen brexit wil. "Hij zegt daarbij zelf niet of hij voor zo'n tweede referendum zal stemmen. Hij is altijd wat geheimzinnig over of hij zelf nu wel of niet de brexit wil." 

Corbyn heeft de Europese Unie altijd als een 'kapitalistisch project' gezien dat hem tegenwerkt bij het meer socialistisch maken van zijn land. "Zo wil hij de spoorwegen weer nationaliseren, iets dat niet kan onder de EU-regels."     

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore