Ga naar de inhoud
Miljardairs

'26 rijken bezitten evenveel als de armste helft van de wereld'

Jeff Bezos, de rijkste man op aarde, bezit 112 miljard. Beeld © AFP

De kloof tussen arm en rijk is het afgelopen jaar verder gegroeid, zegt Oxfam Novib. Het gezamenlijke vermogen van miljardairs steeg met 2,5 miljard per dag, terwijl de armsten op de wereld alleen maar armer werden.

Volgens Oxfam is het vermogen van rijke mensen (die meer dan 1 miljard dollar bezitten) in een jaar met 12 procent gegroeid. Het vermogen van de 3,8 miljard armste mensen op aarde nam juist met 11 procent af. 

'Belasting
Lees ook:
'Belasting ontwijken is logisch, we gaan respectloos met rijken om'

Een opvallend cijfer is het vermogen van de rijkste 26 mensen op aarde, bij elkaar opgeteld. Samen hebben ze evenveel als de armste helft van de wereldbevolking.

Volgens Oxfam kwamen er in 2018 wereldwijd 165 miljardairs bij. De toename is wel kleiner dan een jaar eerder. Toen steeg het aantal miljardairs nog met een recordaantal van 233.

Dit zijn de 5 rijkste mannen ter wereld:

  1. Jeff Bezos (Amazon): 112 miljard
  2. Bill Gates (Microsoft): 90 miljard
  3. Warren Buffett (Berkshire Hathaway): 84 miljard
  4. Bernard Arnault (Louis Vuitton Moët Hennessy, LVMH): 72 miljard
  5. Mark Zuckerberg (Facebook): 71 miljard

(Bron: 'The World's Billionaires' van Forbes)

Belastingparadijs Nederland

De ontwikkelingsorganisatie legt een verband met de versoepeling van de belastingregels. Over de hele wereld daalde de winstbelasting voor bedrijven. Daar heeft Nederland ook iets mee te maken: uit internationaal onderzoek bleek eerder dat 10 procent van de winst van grote bedrijven weggesluisd wordt via Nederland.

"Ons land stond vorig jaar in de top 5 van belastingparadijzen"¨, zegt Oxfam-directeur Michiel Servaes. Ook haalt hij de recente perikelen rondom dividendbelasting aan als een negatief voorbeeld.

Van bazen Adyen tot Mabel: dit zijn de opvallendste superrijken

03:03
De allerrijkste Nederlanders werden in 2017 nóg weer rijker, bleek uit de Quote 500.