Neergestoken bij concert

Duizenden mensen bij uitvaart doodgestoken burgemeester Gdansk

19 januari 2019 19:45 Aangepast: 19 januari 2019 21:00
Geëmotioneerde vrouwen kijken naar de uitvaart van de gedode burgemeester. Beeld © AFP

Duizenden mensen zijn vandaag aanwezig geweest bij de uitvaart en herdenking van de doodgestoken burgemeester van Gdansk, Pawel Adamowicz (53). De Poolse burgemeester werd afgelopen zondag neergestoken tijdens een concert waarbij hij op het podium stond.

Adamowicz overleed maandag aan zijn verwondingen.

In de St. Maria Basiliek in Gdansk, waar de uitvaart plaatsvond, waren 3500 mensen aanwezig. Onder hen veel burgemeesters uit heel Europa, zoals Ahmed Aboutaleb, de burgemeester van Rotterdam. Ook Lech Walesa, oud-president van Polen en oprichter van de partij van Adamowicz, was erbij.

Burgemeester Aboutaleb bij de uitvaart van de burgemeester van Gdansk. Burgemeester Aboutaleb bij de uitvaart van de burgemeester van Gdansk.

Op groot scherm in Warschau

Buiten de kerk stonden nog duizenden mensen om hun laatste eer te betuigen. In de hoofdstad Warschau waren honderden mensen op een plein bijeen gekomen om de uitvaart via een groot scherm te volgen.

Videobeelden van het moment dat de burgemeester wordt neergestoken

Een man stak zondag voor de ogen van duizenden toeschouwers de burgemeester van de Poolse stad Gdanks neer.

Adamowicz was 20 jaar burgemeester van Gdansk en stond bekend als criticus van de huidige Poolse regering. Bij het PvdA-congres in Den Bosch werd ook stilgestaan bij de dood van de burgemeester.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Poolse burgemeester overleden na steekpartij op benefietavond

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`