'Wraakactie'

Trump schrapt zevendaagse reis van Democratische opponent Pelosi

17 januari 2019 21:55 Aangepast: 17 januari 2019 22:22
Nancy Pelosi en Donald Trump liggen in de clinch. Beeld © AFP

Donald Trump heeft een streep gezet door de reisplannen van Nancy Pelosi, de Democratische voorzitter van het Huis van Afgevaardigden. Formeel vanwege de shutdown, maar achter de schermen wordt daaraan getwijfeld.

Eerder deze week schreef Pelosi namelijk in een brief aan Trump dat hij zijn State of the Union beter kon uitstellen, uit veiligheidsoverwegingen. De State of the Union is de jaarlijkse toespraak van de Amerikaanse president.

Uitstel

Vanwege de gedeeltelijke sluiting van een aantal overheidsdiensten in de VS hebben de geheime dienst en het ministerie van Binnenlandse Veiligheid al bijna een maand geen financiële middelen meer. En dat zijn wel de diensten die moeten instaan voor de veiligheid tijdens de toespraak, aldus Pelosi.

"Op deze manier probeerde Pelosi de druk op te voeren op Trump", zegt Amerika-correspondent Erik Mouthaan. "Volgens het ministerie van Binnenlandse Veiligheid kan de veiligheid van de president tijdens zo'n evenement prima worden gegarandeerd."

Het antwoord van Trump op haar suggestie kwam vandaag. In een brief deelt hij haar mee dat haar geplande trip naar Brussel, Egypte en Afghanistan wordt uitgesteld. Saillant detail: Pelosi zou vanmiddag (lokale tijd) vertrekken.

Onderhandelen

"In het licht van 800.000 fantastische Amerikaanse ambtenaren die niet betaald krijgen, bent u het vast met me eens dat het uitstellen van dit pr-evenement het beste is."

Hij voegt eraan toe dat het hem beter lijkt dat ze naar Washington komt om te onderhandelen over het einde van de shutdown. "Maar als u ervoor kiest om met een commerciële vlucht uw reis te maken, dan is dat natuurlijk uw voorrecht."

Kleine kinderen

"Terwijl bijna een miljoen Amerikanen geen loon ontvangen door de shutdown, gedragen deze mensen zich als kleine kinderen op het schoolplein", zegt Mouthaan. "En in de tussentijd wordt er niet onderhandeld over een oplossing. Die lijkt dus nog niet in zicht, terwijl al die ambtenaren en de economie onder de huidige situatie lijden."

Trump weigerde vorige maand het begrotingsvoorstel te ondertekenen omdat daarin geen bedrag van 5,7 miljard dollar was opgenomen voor de bouw van een muur op de grens met Mexico. Dat leidde tot het naar huis sturen van 800.000 ambtenaren of het hen door laten werken zonder betaling.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore