Ga naar de inhoud
E-mail aan parlementariërs

Corbyn eist dat no deal-brexit wordt uitgesloten

Labour-leider Jeremy Corbyn Beeld © ANP

De Britse oppositieleider Jeremy Corbyn heeft in een e-mail aan alle parlementariërs van zijn Labour-partij gevraagd om niet met de regering te praten voordat een no deal-brexit van de baan is. Dat schrijven Britse media.

De oproep van Corbyn komt nu premier Theresa May nieuwe pogingen is begonnen om een parlementaire meerderheid te krijgen voor haar plan om uit de Europese Unie te stappen.

Tot maandag

Het akkoord dat May met de EU was overeengekomen, werd dinsdagavond door de meerderheid van het parlement weggestemd. Het Lagerhuis heeft bepaald dat ze tot maandag de tijd heeft om met een alternatief te komen.

 

Britten
Lees ook:
Britten verdeeld na wegstemmen brexitplan: "We moeten vertrouwen hebben in ons land"

May doet voornamelijk uitlatingen die de indruk wekken dat haar plan met nog wat aanpassingen wel door het parlement kan komen, en dat er op 29 maart zoals afgesproken een brexit komt. May zegt geen nieuwe verkiezingen te willen en ziet niets in uitstel van de brexit of een nieuw referendum. Daardoor dreigt een vertrek uit de EU zonder duidelijke afspraken. Velen vrezen dat dat een economische ramp wordt.

Motie van wantrouwen

Corbyn diende een motie van wantrouwen in tegen May, maar die haalde het gisteren niet. May heeft Corbyn vandaag voor de tweede keer geschreven en gevraagd om een gesprek.

Ze noemt het verkeerd dat Corbyn de parlementsleden wil verbieden met haar te praten, en zegt graag de voorstellen van Labour te willen bespreken. Maar volgens de Britse zender Sky News heeft May ook gezegd dat Corbyns eis om hoe dan ook een no deal-brexit uit te sluiten, een onmogelijke voorwaarde voor haar is.

Dit zijn de gevolgen voor Nederland van een no deal-brexit:

04:04
Het is het zwartste scenario: de EU en het Verenigd Koninkrijk worden het voor maart 2019 niet eens over de brexit. Politiek verslaggever Fons Lambie over de consequenties van een no deal voor Nederland.