Terreurgroep al-Shabaab

Gijzeling hotel Nairobi voorbij: veertien doden

16 januari 2019 08:45 Aangepast: 16 januari 2019 11:11
Een vrouw die werd gegijzeld wordt weggeleid door een familielid. Beeld © AFP

De gijzeling van een hotel in Nairobi is voorbij. Dat meldt de Keniaanse president Uhury Kenyatta.

Bij de gijzeling werden volgens Kenyatta veertien mensen gedood door terroristen van al-Shabaab. Ook de vier terroristen zouden zijn doodgeschoten.

Het dodental dat Kenyatta aandraagt komt niet overeen met cijfers die het Rode Kruis geeft. De hulporganisatie spreekt van zeker 24 doden.

De Amerikaanse regering bevestigt dat één Amerikaans staatsburger is overleden. Volgens een medewerker van het mortuarium zou ook een Brit de aanval niet hebben overleefd.

Auto's opgeblazen

Hotel DusitD2, waar de gijzeling plaatsvond, bevat onder meer kantoren, vergaderruimtes, winkels en restaurants, en ligt aan de chique noordkant van het centrum van Nairobi.

Ooggetuigen meldden dat zeker zes in zwart gestoken 'gewapende terroristen' schietend het complex '14 Riverside Drive' waren binnengegaan, na voor het complex auto's te hebben opgeblazen. Die vlogen in brand. De daders verschansten zich binnen.

De Nederlandse ambassade staat ook aan de Riverside Drive, ongeveer een kilometer verderop. Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag zijn er geen aanwijzingen dat er Nederlanders onder de slachtoffers zijn.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore