Verdacht van ontvoering

Nederlander in Duitsland aangeklaagd voor steun terreurorganisatie

16 januari 2019 01:56 Aangepast: 16 januari 2019 02:31
Gevangenenvervoer in Duitsland (archieffoto) Beeld © EPA

Een 25-jarige Nederlander is in Duitsland aangeklaagd, omdat hij namens de Koerdische beweging PKK iemand zou hebben ontvoerd en mishandeld. De PKK, de Koerdische Arbeiderspartij, staat in de Europese Unie op de terreurlijst.

Behalve de Nederlandse verdachte, Agit K., worden nog vier Turkse Koerden vervolgd. K. heeft ook een Turks paspoort. Hij is aangeklaagd voor ontvoering, mishandeling en ondersteuning van een terroristische organisatie.

Volgens het Duitse Openbaar Ministerie wilden hij en de vier anderen samen een oud-PKK-lid ontvoeren. Ze wilden hem zo dwingen om weer voor de PKK te strijden. Ook wilden ze weten of hij had gepraat met de politie. Daarom lokten ze hem afgelopen april naar een afgelegen plek in de buurt van Stuttgart. Toen het slachtoffer niet vrijwillig met ze meeging, sleurden ze hem met geweld een auto in.

Doodsbedreiging

Ze brachten het slachtoffer naar een gebouw in Göppingen, ten oosten van Stuttgart. Daar werd hij urenlang opgesloten, geslagen en met de dood bedreigd. Uit zijn portemonnee stalen ze honderden euro's. Vervolgens werd hij naar een andere plek gebracht en daar gedumpt.

Agit K. en drie anderen zijn in juni opgepakt. De vijfde verdachte werd een maand later gearresteerd in Frankrijk en later uitgeleverd aan Duitsland.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore