Ga naar de inhoud
Superspannend debat morgen

Enorme klap voor premier May: 'Ze is terug bij af'

Premier May tijdens de stemming

Premier Theresa May heeft een enorme nederlaag geleden over de brexitstemming. "Dit is een enorme klap. May is weer terug bij af als het gaat over de brexitdeal, maar de verwachting is nog niet dat ze moet opstappen", zegt correspondent Melle Garschagen.

De Britse premier Theresa May heeft vanavond een enorme nederlaag geleden. Maar liefst 432 parlementariërs stemden tegen haar brexitdeal, waar al ruim twee jaar over onderhandeld wordt. 

Het is de grootste nederlaag voor een Britse premier sinds 1924. 

Motie van wantrouwen

Partijleider Jeremy Corbyn diende een motie van wantrouwen in na de stemming over de brexitdeal. Volgens Corbyn is deze regering 'incompetent'. Woensdag wordt er over de motie van wantrouwen gedebatteerd. 

Premier May liet in een reactie weten dat het 'niet haar strategie is om nu de tijd te laten voortschrijden en op een 'no deal' te koersen'. "Ik zal uiterlijk maandag met een verklaring komen hoe nu verder", zei May.

Order! Order! Dit was het beslissende moment bij de stemming in het Lagerhuis

01:30
De Speaker moest hard zijn best doen om de orde te bewaren op het moment van de uitslag.

'Enorme klap'

Correspondent Melle Garschagen verwacht niet dat May direct moet opstappen, maar het wordt wel een gigantisch spannende dag voor haar: "Na de stemming van vandaag is duidelijk dat het Britse parlement absoluut niet achter de regeling staat die May met Brussel heeft gemaakt over de brexitdeal. Ze zou voor eind maart een regeling moeten hebben, maar dat is niet gelukt. Ze is eigenlijk weer terug bij af. Een enorme klap."

Volgens Garschagen is het wel verwachting dat May deze nederlaag gaat overleven. "Maar dan moet ze morgen geen fouten maken en haar eigen partij overtuigen zodat ze de steun van haar eigen partijleden niet verliest."

Steve protesteert al twee jaar tegen de brexit

02:00
Met borden en vlaggen staat hij elke dag voor het parlementsgebouw.