88 dagen vast

Jayme (13) over gruwelijke ontvoering en hoe haar ouders werden vermoord

15 januari 2019 08:15 Aangepast: 09 maart 2019 16:14
Jayme Closs Beeld © EPA

Het is gruwelijk om te lezen: het verhaal van de 13-jarige Jayme Closs die drie maanden lang werd vastgehouden door kidnapper Jake Patterson. Kort daarvoor doodde hij haar ouders. In een aanklacht tegen Patterson is te lezen hoe Jayme in de kofferbak werd meegenomen.

Jayme vertelde de Amerikaanse autoriteiten over de 88 angstaanjagende dagen dat ze gevangen zat. De nachtmerrie begon toen Jake Patterson opeens midden in de nacht met een pistool voor het huis van Jayme en haar ouders stond, beschrijft CNN op basis van de aanklacht.

Hij wist niet wie ze was

Patterson zag Jayme voor het eerst toen hij op weg was naar zijn werk. Hij zag hoe het meisje een schoolbus instapte. Hij had geen idee wie ze was, maar hij wist wel dat 'dit het meisje was dat hij ging nemen', zo staat in de aanklacht.

Jake Patterson Jake Patterson

Twee weken later besloot Patterson naar het huis van Jayme te rijden, hij belde midden in de nacht aan met een pistool in zijn hand. Jayme werd wakker van haar blaffende hond en ze zag dat er een auto de oprit was opgereden. Haar ouders werden er ook wakker van en vader James Closs ging kijken wat er aan de hand was.

Verstopt in de badkamer

Op het moment dat Jayme en haar moeder Denise doorhadden dat Patterson een pistool bij zich had, verstopten ze zich in de badkamer. Ze hoorden een knal en beseften dat James was neergeschoten. Ze belden 112, maar Patterson brak de deur van de badkamer open. Denise moest van Patterson tape over de mond van Jayme plakken.

Jayme Closs Jayme Closs

Denise werd daarna meteen doodgeschoten. Jayme kreeg tape om haar handen en enkels en Patterson sleepte haar naar zijn auto. In de kofferbak nam hij haar mee naar het huis waar Jayme verstopt werd.

Jayme moest, als er vrienden van haar ontvoerder op bezoek kwamen, onder het bed van Patterson gaan liggen. Hij zette bakken en tassen rond het bed met daarin zware gewichten, zodat Jayme die niet kon verschuiven en dus niet kon wegkomen. Er zou 'iets ergs' gebeuren als ze dat wel zou doen, zei hij tegen haar.

12 uur zonder eten en toilet

Patterson draaide veel harde muziek, om te voorkomen dat anderen Jayme zouden horen. Soms lag ze twaalf uur lang onder het bed van Patterson zonder dat ze voedsel en water kreeg of naar het toilet mocht. Een keer werd Patterson zo boos op haar dat hij haar 'heel hard' sloeg.

Twee keer probeerde Jayme te ontsnappen, zonder dat het lukte. Maar vorige week wist ze dan toch weg te komen bij haar kidnapper. Ze slaagde erin om de vuilnisbakken en de gewichten weg te duwen en naar buiten te kruipen. Ze trok een paar schoenen van hem aan en liep het huis uit waar ze Jeanne Nutter tegenkwam, de buurvrouw van Patterson.

'Ik wil naar huis'

Ze zei tegen haar: "Ik ben Jayme Closs. Ik weet niet waar ik ben. Hij heeft mijn ouders vermoord. Help alstublieft, ik wil naar huis." Inmiddels is Jayme herenigd met haar tante.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Jayme (13) na drie maanden ontvoering herenigd met familie: 'Tranen van blijdschap'

Kidnapper bekent voor rechter: hij kende Jayme (13) niet persoonlijk

Jake Patterson heeft bekend Jayme te hebben ontvoerd en haar ouders te hebben gedood.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`