Gdansk

Poolse burgemeester overleden na steekpartij op benefietavond

14 januari 2019 14:54 Aangepast: 14 januari 2019 15:18
Burgemeester Pawel Adamowicz op het podium, vlak voor de steekpartij Beeld © EPA

De burgemeester van de Poolse stad Gdansk is aan zijn verwondingen overleden, zo heeft de Poolse minister van Gezondheid in een verklaring laten weten. De burgemeester werd gisteren tijdens een evenement voor een goed doel voor de ogen van duizenden mensen neergestoken.

Burgemeester Pawel Adamowicz (53) werd rond acht uur gisteravond met een scherp voorwerp gestoken tijdens de bijeenkomst voor het grootse goede doel van Polen, het Groot Orkest van Kerst Liefdadigheid.

In de buurt van hart gestoken

Op videobeelden zou te zien zijn dat hij naar zijn buik grijpt. Volgens een radiostation zou hij in de buurt van zijn hart zijn gestoken.

Dader

De man die hem neerstak zou na zijn daad hebben geroepen dat hij door de voormalige partij van de burgemeester in de gevangenis was gezet, 'ondanks dat hij onschuldig was'. De man werd nog op het podium overmeesterd en aangehouden.

Het is een 27-jarige inwoner van Gdansk met een strafblad, die zich met een perspas toegang verschafte tot de bijeenkomst.

Progressieve burgemeester

Burgemeester Adamowicz was sinds 1998 burgemeester van de havenstad Gdansk. Hij stond bekend als een progressieve burgemeester, die altijd opkwam voor homorechten en minderheden.

De minister van Binnenlandse Zaken van Polen noemde de aanval 'een daad van onverklaarbare barbarij'. De Poolse EU-president Donald Tusk heeft via Twitter gereageerd op het overlijden van Adamowicz.

Frans Timmermans, vicevoorzitter van de Europese Commissie, liet weten 'kapot' te zijn van het overlijden van de burgemeester.

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore