Ga naar de inhoud
Buitenland

EU komt met boterzachte toezeggingen voor May in aanloop stemming

Jean-Claude Juncker (l), Donald Tusk (m) en Theresa May (r). Beeld © EPA

De EU heeft een langverwachte brief met toezeggingen aan premier May gestuurd, op de vooravond van de stemming in het Lagerhuis over de brexitdeal. Veel nieuws stond er niet in en dus lijkt de deal van May morgen in het parlement te sneuvelen. "Nee, dit is niet voldoende", zegt correspondent Melle Garschagen.

Zoals verwacht heeft de EU nogmaals benadrukt dat het er alles aan doet om ervoor te zorgen dat de gehate backstop niet in werking treedt en dat - als dat onverhoopt toch zou gebeuren - er alles aan wordt gedaan om dat zo kort mogelijk te laten duren. Maar harde garanties komen er niet.

Doorn in het oog

Het is de bedoeling dat de toekomstige relatie, die beide partijen zo snel mogelijk willen uitonderhandelen in de overgangsperiode na de brexit, ervoor zorgt dat de grens tussen Ierland en Noord-Ierland open kan blijven. Als dat niet lukt treedt de backstop in werking: die zorgt ervoor dat Noord-Ierland dicht tegen de Europese interne markt aan blijft schuren en dat het hele VK in een douaneunie met de EU blijft.

Daardoor kan de grens openblijven, maar de regeling is parlementariërs van links tot rechts een doorn in het oog. Hij zou er namelijk voor zorgen dat het VK voor onbepaalde tijd nog heel nauw verweven blijft met de EU.

Niet voldoende

De EU heeft dus nogmaals benadrukt dat het die backstop ook helemaal niet wil, maar weigert pertinent om er een tijdslimiet aan te verbinden. Ook krijgen de Britten niet de gewenste mogelijkheid om eenzijdig uit te stappen. Daardoor lijkt het erop dat de toezeggingen uit Brussel niet genoeg zullen zijn om de deal morgen door het parlement te krijgen.

Dat denkt ook VK-correspondent Melle Garschagen. "Nee, dit is niet voldoende." Hij schat in dat als de brief half december was gekomen, parlementariërs het wellicht hadden beschouwd als een nuttige basis om verder te praten. Maar dat is nu te laat. "Op het laatste moment komen met halfslachtige garanties per brief, dat gaat niet."

Nederlaag aanstaande

Daarmee lijkt een parlementaire nederlaag morgenavond onafwendbaar voor May. De deal wordt dan afgeschoten door het parlement, waarna er zo snel mogelijk een plan B gevonden moet worden. Op 29 maart staat de brexit al op de agenda.

Vandaag waarschuwde May nog dat als haar deal wordt weggestemd de kans groot is dat er helemaal geen brexit komt.