Videobeelden

Burgemeester Poolse stad Gdansk op podium neergestoken, in kritieke toestand

13 januari 2019 22:20 Aangepast: 13 januari 2019 23:20
Beeld van vlak voor het moment dat de burgemeester wordt neergestoken door de man rechts.

Tijdens een evenement voor een goed doel is de burgemeester van de Poolse stad Gdansk voor de ogen van duizenden mensen neergestoken. Dat gebeurde aan het einde van het evenement. De burgemeester ligt in zeer kritieke toestand in het ziekenhuis.

Burgemeester Pawel Adamowicz (53) werd rond acht uur vanavond met een scherp voorwerp gestoken tijdens de bijeenkomst voor het grootse goede doel van Polen, het Groot Orkest van Kerst Liefdadigheid.

Op videobeelden zou te zien zijn dat hij naar zijn buik grijpt. Volgens een radiostation zou hij in de beurt van zijn hart zijn gestoken.

Dader

De man die hem neerstak zou daarna hebben geroepen dat hij door de voormalige partij van de burgemeester in de gevangenis was gezet, 'ondanks dat hij onschuldig was'. De man werd nog op het podium overmeesterd en aangehouden.

Het is een 27-jarige inwoner van Gdansk met een strafblad, die zich met een perspas toegang verschafte tot de bijeenkomst.

Progressieve burgemeester

Burgemeester Adamowicz is sinds 1998 burgemeester van de havenstad Gdansk. Hij staat bekend als een progressieve burgemeester, die opkomt voor homorechten en minderheden.

De minister van Binnenlandse Zaken van Polen noemt de aanval vanavond 'een daad van onverklaarbare barbarij'. De Poolse EU-president Donald Tusk heeft op Twitter zijn steun betuigd voor Adamowicz.

Ook de president van Polen Andrzej Duda heeft direct zijn steun uitgesproken voor de burgemeester, ondanks hun politieke meningsverschillen. "Vandaag steun ik hem en zijn geliefden onvoorwaardelijk, net zoals - ik hoop - alle andere mensen. Ik bid voor zijn gezondheid en zijn terugkeer."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore