Sancties

Sancties dreigen voor Duitse bedrijven die aan gasproject Rusland werken

13 januari 2019 15:42 Aangepast: 13 januari 2019 15:43
De aanleg van de pijpleiding is al begonnen. Beeld © RTL Nieuws

De Amerikaanse ambassadeur in Duitsland heeft Duitse bedrijven die betrokken zijn bij het Russische gasproject Nord Stream 2 gewaarschuwd dat zij te maken kunnen krijgen met sancties als er wordt doorgewerkt aan de pijplijn.

Ambassadeur Richard Grenell stuurde een brief naar Duitse ondernemingen die meewerken aan het project. Er werden geen namen van bedrijven genoemd. De Amerikanen denken dat Rusland de nieuwe pijpleiding kan gebruiken om politieke macht uit te oefenen op Europese landen.

Nord Stream 2 is een nieuwe pijpleiding die door de Oostzee moet lopen om delen van Europa van Russisch gas te voorzien. Het project van het Russische staatsbedrijf Gazprom wordt medegefinancierd door vijf Europese energiebedrijven, waaronder Shell.

Felle kritiek op deze pijpleiding van Rusland naar Europa (maar hij komt er wel gewoon)

Duizenden hectare bos moeten wijken deze pijpleiding. Natuurbeschermers zijn boos. Maar óók economen zijn kritisch: de pijpleiding is volgens hen duur en overbodig.

Sancties

Eerder waarschuwde de Amerikaanse ambassadeur in Nederland al dat Nederlandse bedrijven sancties kunnen krijgen. Het gaat bijvoorbeeld om baggeraars Van Oord en Boskalis en ook Shell.

Ook de Duitse energiebedrijven Wintershall en Uniper zijn betrokken bij Nord Stream 2 als medefinanciers, net als het Franse Engie en het Oostenrijkse OMV. De aanleg van de pijplijn van ongeveer 1200 kilometer lang kost zo'n 9,5 miljard euro en moet voor het einde van dit jaar klaar zijn.

Russisch gas

President Donald Trump heeft gezegd dat Duitsland 'gegijzeld' wordt door Rusland vanwege de afhankelijkheid van Russisch gas.

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas verklaarde vorige week nog dat het Europese energiebeleid in Europa moet worden bepaald en niet in de Verenigde Staten. Sancties zijn volgens hem een verkeerde aanpak van de kwestie.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore