Ga naar de inhoud
Nederlands nummerbord

Nederlandse trucker verdacht van doodrijden geel hesje, vrachtwagen gevonden

Politie op de plek van het ongeluk. Beeld © Track 88

De politie zoekt een 56-jarige Nederlandse vrachtwagenchauffeur die wordt verdacht van het doodrijden van een demonstrant in België, vrijdagavond bij een blokkade van gele hesjes aan de grens bij Eijsden. De vrachtwagen is teruggevonden op een parkeerplaats in de buurt van Tilburg.

Dat melden verschillende Belgische media. Het parket in Luik gaat er vanuit dat de chauffeur, een Nederlander van 56, op de vlucht is geslagen. Tegen hem is een Europees arrestatiebevel uitgevaardigd, bleek tijdens een persconferentie.

Eerder ging de Belgische politie uit van een ongeval, nu gaat ze uit van 'opzettelijke slagen en verwondingen met de dood tot gevolg'. De Nederlandse politie moet wachten op het arrestatiebevel voordat ze de man in de kraag mogen vatten, zegt een woordvoerder van de politie West-Brabant.

Dodelijk ongeluk

Het ongeluk gebeurde tijdens een blokkade van de snelweg naar Maastricht door zo'n twintig gele hesjes. Het slachtoffer werd geschept door een vrachtwagen met Nederlands kenteken. Een ander raakte gewond.

Actievoerder
Lees meer:
Actievoerder 'gele hesjes' doodgereden door vrachtwagen bij blokkade bij Eijsden

Gevlucht

De toegesnelde Belgische politie vroeg de trucker zijn vrachtwagen even verderop op een parkeerplaats neer te zetten, maar in plaats daarvan ging de chauffeur ervandoor.

Een woordvoerster van de politie in Limburg zei vanmorgen dat ook in Nederland 'in samenwerking met de Belgische collega's wordt uitgekeken naar de vrachtwagen'. Volgens haar heeft de Nederlandse politie van de Belgen 'bepaalde kenmerken' van het voertuig gekregen. Welke dat zijn, wil ze niet zeggen.

Dode en gewonde bij actie gele hesjes België

00:30
Een vijftigjarige actievoerder kwam om het leven.