Shutdown

Het is 'pay day' in de VS, maar niet voor 800.000 ambtenaren

11 januari 2019 14:02 Aangepast: 12 januari 2019 14:54
Beeld © AFP

Honderdduizenden ambtenaren in de Verenigde Staten krijgen geen salaris. Ze zijn het slachtoffer van de 'partial government shutdown', de gedeeltelijke sluiting van de overheid.

Eigenlijk zou het vandaag 'pay day' zijn voor de ambtenaren die voor de landelijke overheid van de Verenigde Staten werken. In de VS krijgen werknemers niet pas aan het eind van de maand hun loonstrookje, maar om de twee weken.

Voor zo’n 800.000 Amerikanen gaat de uitbetaling niet door. Ze zitten gedwongen thuis, zonder salaris, of moeten zelfs doorwerken terwijl ze niet betaald worden. Dat komt door de shutdown van de Amerikaanse overheid, als gevolg van een politieke ruzie tussen president Trump en het parlement.

Politieke ruzie

Die overheid zit op slot omdat er ruzie is over het budget voor twaalf departementen van de federale overheid. Het Huis van Afgevaardigden (de Amerikaanse Tweede Kamer) stelt dat budget op en stuurt dat door naar de Senaat (de Eerste Kamer).

Na goedkeuring in de Senaat gaat het naar het Witte Huis, waar de president er zijn handtekening onder zet. Althans, zo gaat het meestal.

Maar de president wil alleen het budget goedkeuren als daarin geld wordt vrijgemaakt voor de muur op de grens met Mexico, de belangrijkste belofte van zijn presidentsverkiezing. Daar is zo'n vijf miljard euro voor nodig.

De democraten hebben sinds kort de macht in handen in het Huis van Afgevaardigden, en hebben weinig zin om de president op dit punt tegemoet te komen. Het lukt de president en de Democraten niet om op dit ene punt een compromis te sluiten, en dus komt er helemaal geen begroting voor al die departementen.

800.000 ambtenaren

Lang niet alle Amerikaanse ambtenaren hebben last van de shutdown. Alleen de landelijke overheid is getroffen; gemeenteloketten en overheden van staten als Texas of Florida zijn dus nog gewoon open.

En van de landelijke overheid is maar een kwart gesloten. Politieagenten en soldaten zijn bijvoorbeeld nog steeds aan het werk. Wel zijn de nationale parken van Amerika gesloten, kunnen bepaalde rechtszaken niet doorgaan en is wetenschappelijk onderzoek stopgezet.

Amerikaanse ambtenaren de pineut door 'shutdown'

Geen salaris, wel werken: dat is het geval voor heel veel ambtenaren in de VS.

In totaal gaat het om 800.000 ambtenaren die getroffen worden. De helft daarvan is zonder salaris naar huis gestuurd. De andere helft is gevraagd door te werken zonder salaris. Daar onder vallen ook de werknemers van de Transportation Security Administration, het agentschap dat zorg draagt voor de veiligheid van reizigers op vliegvelden. Duizenden FBI-agenten en medewerkers van de kustwacht werken zonder salaris door. Ook de belastingdienst (IRS) en de voedsel- en warenautoriteit (FDA) krijgen geen geld meer. Sommige werknemers beginnen al aardig te morren en melden zich ziek of nemen ontslag.

Minder geld in de economie

Ook komt er een stuk minder geld in de Amerikaanse economie terecht. In gebieden waar veel overheidswerknemers zijn, zoals de hoofdstad Washington, kunnen winkels en restaurants daar ook onder lijden. Amerikanen krijgen elke twee weken hun salaris, en al die gemiste loonstrookjes hebben samen een waarde van meer dan 2 miljard dollar. Geld dat nu niet kan worden uitgegeven. En elke twee weken komt daar dus 2 miljard dollar bij. Dat tikt aan.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Adviseur Trump: 'Groei economie VS neemt af door shutdown'

Daar komt nog eens bij dat parken en musea die nu dicht zijn, geen toegangskaartjes verkopen en zo dus inkomsten mislopen. Betalingen aan bedrijven die de overheid nu niet kan voldoen, moeten na de shutdown alsnog betaald worden, soms met een boete daarboven op. En al die werknemers die nu zonder salaris werken of thuis zitten? Die betaalt de overheid hoogstwaarschijnlijk straks met terugwerkende kracht alsnog - voor werk dat niet verricht is.

Record

Op zaterdag 12 januari duurt de shutdown 22 dagen. Dan is de overheid langer gesloten dan tijdens de shutdown uit 1995 onder president Clinton, die 21 dagen duurde. Een oplossing voor het probleem is nog niet in zicht. President Trump heeft al laten weten dat de shutdown maanden of zelfs jaren zou kunnen duren. Nu is de president niet vies van een overdrijving, maar het toont zijn vastberadenheid en onbuigzaamheid aan: die muur moet er komen.

De democraten zijn al even onbuigzaam. Zij voelen zich ondertussen gesteund door de peilingen, die uitwijzen dat de meeste Amerikanen geen grensmuur willen en president Trump verantwoordelijk houden voor de sluiting van de overheid. Ze hebben sinds begin januari de macht in Huis van Afgevaardigden en blaken van het zelfvertrouwen.

Zo duurt de ruzie voort. En voelen duizenden Amerikanen de ruzie om de grensmuur in hun portemonnee.

`