'Mijd gevaarlijke plekken'

Blok bezorgd om Nederlandse wintersporters: 'Pas op je tellen'

11 januari 2019 12:30 Aangepast: 11 januari 2019 12:44
Sneeuwschuiver in Beieren Beeld © EPA

Nederlanders op wintersport moeten goed naar de lokale autoriteiten luisteren. Dat zegt minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken, die zich zorgen maakt over landgenoten die in de Alpen in extreem winterweer zijn beland.

Volgens Blok kunnen Nederlanders die in het buitenland in de problemen raken altijd aankloppen bij Buitenlandse Zaken: "Dat geldt ook nu in de Alpenlanden.'

Gevaarlijke plekken mijden

Maar wintersporters moeten zelf ook op hun tellen passen, vindt Blok. Hij waarschuwt nog maar eens dat zij instructies van de autoriteiten moeten opvolgen en gevaarlijke plekken, buiten én op de piste, moeten mijden.

Vooral in skigebieden in Oostenrijk en Zuid-Duitsland levert de overvloedige sneeuw problemen op. Dorpen zijn afgesloten van de buitenwereld en op sommige plaatsen is de noodtoestand uitgeroepen.

Meters sneeuw veranderen Oostenrijk in verraderlijk mooi landschap

In Oostenrijk is in een paar dagen meer sneeuw gevallen dan er normaal in een maand valt. Dat levert naast mooie plaatjes ook gevaarlijk situaties op: huizen zitten zonder stroom, wegen zijn onbegaanbaar en er is lawinegevaar.
`