Sneeuwchaos

Twaalf doden door winters weer in Alpengebied

11 januari 2019 08:09 Aangepast: 11 januari 2019 09:34
Meters sneeuw in de straten van het Duitse Berchtesgaden Beeld © EPA

Door de enorme sneeuwval in de Alpen en de daarmee gepaard gaande overlast zijn al twaalf mensen om het leven gekomen.

Zo stierf in Beieren een 9-jarige jongen toen er een boom op hem viel. Eén vrouw struikelde, viel in de sneeuw en stikte, terwijl elders een wandelaar door een afgebroken boomtak dodelijk werd geraakt. 

Lawinedoden

In Beieren is het Duitse leger ingezet om de ergste nood te lenigen. Plaatsen zijn van de buitenwereld afgesloten en daken dreigen te bezwijken onder de grote sneeuwlast.

Andere slachtoffers vielen er onder meer door sneeuwlawines.

Meters sneeuw veranderen Oostenrijk in verraderlijk mooi landschap

In Oostenrijk is in een paar dagen meer sneeuw gevallen dan er normaal in een maand valt. Dat levert naast mooie plaatjes ook gevaarlijk situaties op: huizen zitten zonder stroom, wegen zijn onbegaanbaar en er is lawinegevaar.
Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Duizenden huishoudens in Oostenrijk zonder stroom door enorme sneeuwval

Vast in auto

Gisteravond was er weer chaos op de snelweg A8 door nieuwe zware sneeuwval. Mensen zaten uren in hun auto's vast nadat vrachtwagens waren geschaard door gladheid. Het Rode Kruis schoot de automobilisten te hulp. In de loop van vanochtend kwam het verkeer weer op gang.

Experts in de Zuid-Duitse deelstaat Beieren schatten ondertussen de kans op lawines kleiner in. Op veel plekken is het waarschuwingsniveau van 4 naar 3 verlaagd, op een schaal van 5. Alleen rond de plaats Berchtesgaden geldt nog niveau 4.

Situatie in Oostenrijk

In Oostenrijk blijft de situatie onverminderd ernstig, meldt de publieke omroep ORF. Verscheidene dorpen zijn van de buitenwereld afgesloten, wegen zijn dicht of zeer moeilijk begaanbaar.

Kenners spreken van zeldzame hoeveelheden sneeuw. In tien dagen tijd is er op sommige plaatsen meer dan 3 meter sneeuw bijgekomen.

`