Ook kinderen dood

Vrouw uit Nepal overleden in hut nadat ze verbannen werd vanwege menstruatie

10 januari 2019 15:24 Aangepast: 10 januari 2019 15:24
Een hutje in Nepal waar ongestelde vrouwen naartoe worden verbannen Beeld © AFP

Een moeder is met haar twee zoontjes van 9 en 7 jaar dood aangetroffen in een kleine hut in Nepal. Ze werd verbannen naar de hut omdat ze ongesteld was. Toen ze een vuurtje stookte om haar gezin warm te houden, ging het helemaal fout.

De moeder ging slapen met haar twee kinderen toen het vuurtje nog aan was. Vermoedelijk is ze door de rook daarna gestikt, schrijft The Himalayan Times. 

'Ongestelde vrouwen onrein'

Vrouwen worden nog vaak in delen van Nepal als onrein gezien als ze ongesteld zijn. Volgens een ritueel dat 'chhaupadi' genoemd wordt, moeten vrouwen tijdens hun menstruatie daarom van iedereen worden afgezonderd. Ze worden dan vastgezet in hutjes of schuren en mogen mannen en dieren niet aanraken.

Vrouwen die getrouwd zijn moeten vijf dagen in zo'n hut verblijven, terwijl ongehuwde vrouwen er zeven dagen in moeten zitten. Officieel is dit ritueel verboden in Nepal. Er staat zelfs een gevangenisstraf op van drie maanden en een geldboete van ongeveer 25 euro. Toch geloven nog veel Nepalezen dat de menstruatie ongeluk brengt. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore