Mandaat verlengd

Venezuela gebukt onder honger en hyperinflatie, maar Maduro regeert door

10 januari 2019 13:40 Aangepast: 10 januari 2019 13:54
Nicolás Maduro. Beeld © AFP

Nicolas Maduro wordt vandaag beëdigd voor zijn tweede termijn als president van Venezuela. Het land verkeert in diepe economische crisis, toch zit hij stevig in het zadel. "Venezolanen zitten in overlevingsmodus, ze hebben geen tijd voor protest."

De presidentsverkiezingen vonden vorig jaar mei al plaats. "Vervroegd", zegt Zuid-Amerikacorrespondent Sandra Korstjens. "Waarschijnlijk omdat de situatie in het land niet te houden was."

Voedselpakketten

Die verkiezingen verliepen niet vrij en onafhankelijk, zeggen onder andere de oppositie in Venezuela en minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok. Toch won Maduro, naar eigen zeggen met 67 procent van de stemmen. De opkomst was met 46 procent een stuk lager dan in 2013, toen Maduro de overleden Hugo Chavez opvolgde.

De inwoners van zijn land gaan al jaren gebukt onder honger en hyperinflatie. Basisproducten als voedsel en medicijnen, toch al schaars, zijn daardoor in de afgelopen twee jaar voor de meesten onbetaalbaar geworden.

Met name de arbeidersklasse is afhankelijk van overheidssteun in de vorm van voedselpakketten. Van de handelscontracten met China, Rusland en Turkije merken de Venezolanen weinig.

Complottheorie

Dat is ook een van de redenen waardoor Maduro, ondanks zijn immense impopulariteit, nog altijd aan de macht is. "Venezolanen zijn bezig met overleven", zegt Korstjens. "Als je op zoek moet naar eten, ga je dan demonstreren op straat? De mensen hebben er geen tijd en energie voor."

Bovendien: de protesten die er zijn geweest, werden hard neergeslagen. Het regime van Maduro duldt geen enkele tegenspraak. "In eerste instantie ontkende hij de problemen", zegt Korstjens. "Nu schuift hij ze op het buitenland af, met name de Verenigde Staten. Het is allemaal een complot om de revolutie te smoren, zegt hij."

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

Stemmen tijdens crisis: dit moet je weten over de verkiezingen in Venezuela

Diep in crisis

Maduro, voormalig buschauffeur, mag dan het charisma van zijn voorganger Chavez missen, bij de tegenstanders van Maduro is dat niet anders. En dat is direct het grootste probleem, zegt Korstjens: de Venezolaanse oppositie is te verdeeld.

"Een deel zit gevangen, een deel zit in het buitenland en niemand is het met elkaar eens. Inwoners kunnen zich niet vinden in de kandidaten. Er is niet één man of vrouw opgestaan achter wie iedereen zich schaart."

En ook al zou iemand anders nu overnemen, dan nog wordt het niet in een keer beter in Venezuela, denkt ze. "Ga er maar aan staan, de leiding overnemen van een land dat zo diep in crisis zit."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Mislukte aanslag op Venezolaanse president live op tv

De dupe

Voor de meeste Venezolanen zal de herverkiezing van Maduro weinig verandering brengen. Miljoenen inwoners zijn al op de vlucht. Voornamelijk naar Colombia, zegt Korstjens. "En via dat land door naar bijvoorbeeld Ecuador en Peru." Ook Curaçao vangt steeds meer Venezolanen op.

In Colombia is begrip voor de vluchtende Venezolanen, zegt ze. "Tijdens de burgeroorlog in hun land vluchtten de Colombianen immers ook naar Venezuela." Wel zijn met name de armere Colombianen de dupe van de vluchtelingen. "Zij werken als schoonmaker of in de horeca, baantjes die toch al slecht betalen. De Venezolanen doen het werk voor nog eens een kwart van dat geld."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zo ziet hyperinflatie eruit in Venezuela: stapels geld voor een kip

Verraders

Veel Zuid-Amerikaanse landen, verenigd in de Groep van Lima, erkennen Maduro na zijn herverkiezing niet meer als president. Dat uit zich in een diplomatieke boycot: de president zelf en zijn ambtenaren zijn niet meer welkom in bijvoorbeeld Lima, Bogotá en Brasilia. 

Maduro heeft hier hard op gereageerd door een onderzoek af te kondigen naar mensen die op deze manier 'hun vaderland verraden'; functionarissen die zich aan de boycot houden. Zij kunnen hiervoor tot dertig jaar cel krijgen. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Maduro niet bang voor sancties: 'Ik ben president van een vrij volk'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore