49 migranten

Nederland gaat 6 migranten Sea-Watch opnemen

09 januari 2019 12:25 Aangepast: 09 januari 2019 16:11
Een migrant aan boord van de Sea-Watch 3 (archieffoto) Beeld © AFP

Nederland en zeven andere EU-landen nemen 49 migranten op die zich aan boord van twee schepen van Sea-Watch in de Middellandse Zee bevinden. Nederland gaat eenmalig zes vluchtelingen opnemen.

Het aantal migranten op de schepen zal waarschijnlijk oplopen naar 220 migranten die over de landen worden verdeeld of worden teruggebracht naar hun land van herkomst.

Staatssecretaris Harbers laat weten vanwege humanitaire overwegingen eenmalig zes mensen op te pikken. "Maar daar blijft het bij", waarschuwt hij.

Niet opnieuw aankloppen

Dat is de uitkomst van een overleg tussen Europese landen, maakte de Maltese premier Joseph Muscat bekend. Volgens Sea-Watchwoordvoerder Jelle Goezinnen is het ontzettend goed nieuws. "We zijn heel opgelucht. De migranten hebben drie weken in onzekerheid gezeten. Dat was slopend."

Behalve Nederland, nemen ook Duitsland, Frankrijk, Portugal, Ierland, Italië, Luxemburg en Roemenië de migranten op. 

Onder Nederlandse vlag

De grootste groep van 32 mensen werd al voor kerst van de Middellandse Zee gered door de bemanning van het schip Sea-Watch 3, dat onder Nederlandse vlag vaart. Een ander schip, de Albrecht Penck, heeft zeventien mensen aan boord.

Sea-Watch, een Duitse organisatie die migranten van zee redt, had eerder deze week laten weten dat er snel een oplossing moest komen. De situatie aan boord is nijpend en het schip dreigde donderdag in een storm te belanden.

Uitzichtloos dobberen op zee: migranten al 17 dagen vast op schip

Het schip de Sea Watch 3 met aan boord 32 migranten ligt al 17 dagen vlak voor de kust van Malta. Geen enkel land laat de groep toe. Voor de migranten is het een uitzichtloze situatie.

Meer geredde migranten

Vermoedelijk zullen er meer dan de 49 door Sea-Watch geredde migranten worden verdeeld over de acht landen. Ook migranten die door eerder door de Maltese kustwacht zijn gered, zullen worden meegenomen. De Maltese premier Muscat spreekt over 220 migranten. 

Hoeveel daarvan naar Nederland zullen komen, is nog niet bekend. Na de verdeling zullen de migranten in de landen asiel gaan aanvragen. Een groep van 44 migranten uit Bangladesh komt niet in aanmerking voor asiel en wordt met EU-hulp terug naar huis gebracht, zei Muscat.

Overdracht vandaag

Volgens Goezinnen zullen de migranten vermoedelijk vandaag nog aan de Maltese marine worden overgedragen. "Het had ook geen dag langer moeten duren. De migranten zijn verzwakt door hun vlucht en het zware weer. Velen moeten overgeven en verliezen vocht. Het zag er op momenten erg uitzichtloos voor ze uit. De opluchting is nu groot."

Sea-Watch zelf gaat na de overdracht door met het redden van vluchtelingen op de Middellandse Zee. Toch heeft Goezinnen hoop dat een herhaling van een crisis als deze kan worden voorkomen. "Ik heb geluiden gehoord dat ook is gekeken naar structurele oplossingen. Niet alleen voor de migranten die door ons zijn gered, maar ook voor vluchtelingen die door vrachtschepen worden opgepikt."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore