Wintersport

Hevige sneeuwval blijft overlast veroorzaken in de Alpen

06 januari 2019 17:23 Aangepast: 06 januari 2019 18:11
Auto's staan in de rij om het Oostenrijkse dorpje Filzmoos te verlaten, dat was ingesneeuwd. Beeld © Getty Images

Afgesloten wegen, minder treinen, dorpen die van de buitenwereld zijn afgesneden en een verbod op boswandelingen in het Oostenrijkse Tirol. De aanhoudende sneeuwval in Oostenrijk en Duitsland blijft voor problemen zorgen en het einde is voorlopig nog niet in zicht.

In Oostenrijk worden de problemen door het winterse weer steeds groter. Door het steeds zwaarder wordende sneeuwdek breken takken af. Op sommige plaatsen in Oostenrijk is de stroom uitgevallen, omdat bomen op de elektriciteitsdraden zijn gevallen en de lijnen zijn bezweken door de sneeuw.

Geen stroom

Duizenden mensen zaten urenlang zonder stroom. Driehonderd treinreizigers zaten vast in de nachttrein tussen Graz en Zürich, die door een kapotte bovenleiding niet verder kon.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Enorm pak sneeuw hindert terugrijdende wintersporters: 'Vertrek vandaag'

Op de uitvalswegen in Oostenrijk en het zuiden van Duitsland reed het vanmiddag wel goed door. "Maar zie er maar te komen", zegt een woordvoerder van de ANWB.

Op de hogerop gelegen wegen zijn er namelijk problemen met afgesloten wegen, waardoor mensen hun skidorpen niet uit kunnen. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om het onder Nederlanders populaire Oostenrijkse Saalbach-Hinterglemm. "Dat is nu onbereikbaar. Dat heeft maar één toegangsweg, en die zit onder een lawine." 

Lawine

In het skigebied Diedamskopf in het Oostenrijkse Schoppernau kwam zondag een skiër om het leven door een lawine. Ook in Zuid-Duitsland, Berchtesgadener Land, werd gisteren een twintigjarige bergwandelaarster bedolven door een lawine. Hulp mocht niet meer baten.

In Duitsland zorgt de sneeuw vooral in het zuiden voor problemen. In München had het treinverkeer vandaag veel last van de sneeuw. Op het vliegveld van de hoofdstad van Beieren werden vijftien vluchten geschrapt. Gisteren had de luchthaven de grootste moeite de start- en landingsbanen sneeuwvrij te houden. Toen werden 130 vluchten geschrapt.

Het einde van de problemen is nog niet in zicht. De Oostenrijkse weerdienst waarschuwt dat het de komende dagen nog hard blijft sneeuwen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nog eens 40 centimeter sneeuw in Zuid-Duitsland en Oostenrijk

Wintersporters in file door zware sneeuwval Oostenrijk en Duitsland

In Oostenrijk en in het zuiden van Duitsland valt veel sneeuw. Dat zorgt voor lange files voor wintersporters die teruggaan naar huis. In Oostenrijk is door de hevige sneeuwval en harde wind code rood afgegeven.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore