Nederlands-Indië

D-Day-herinneringszegel toont verkeerde invasie: 'Blijkbaar interesseert het gewoon niet wie erop staat'

28 december 2018 21:56 Aangepast: 28 december 2018 22:00
Dit zou D-Day zijn, maar nee. Beeld © Royal Mail

In 2019 is het 75 jaar geleden dat D-Day het einde van de Tweede Wereldoorlog inluidde. Om dat te herdenken verschijnt er in Groot-Brittannië een speciale postzegel met een foto van de landing in Normandië in een serie 'Best of British'.

Alleen... de afgebeelde soldaten zijn niet Brits, het strand is niet dat van Normandië en de datum is niet van D-Day.

Nederlands-Indië

Het was wel een landingsactie van geallieerden op een strand tijdens de Tweede Wereldoorlog: Namelijk van Amerikaanse mariniers op het strand van Sarmi, toen nog een onderdeel van Nederlands-Indië, maar bezet door de Japanners. Die invasie vond enkele weken voor D-Day plaats.  

Het enige geluk dat de Royal Mail heeft bij deze kapitale blunder is dat de postzegel nog niet gedrukt was. De fout werd ontdekt toen het postbedrijf een preview op social media zette.

Research is belangrijk

Maar geruisloos ging de ontdekking allerminst: een conservatief politicus roept om disciplinaire maatregelen, twitteraars gaan helemaal los en de veteranenorganisatie laat geen spaander heel van de betrokkenen. "Research is belangrijk en het is zeker niet voor het eerst dat iemand zich heeft moeten verdiepen in D-Day. Maar blijkbaar interesseert het gewoon niet wie er op de foto staat", foetert de vicevoorzitter van de organisatie in de Britse krant The Guardian.

De Royal Mail gaat door het stof en maakt zijn excuses. De postzegel wordt niet gedrukt.

Wist je dat wij ook een app hebben?
Daarmee heb je al het nieuws binnen handbereik. Download 'm hier.

Playstore Appstore

`