Personeelstekort

Leger Duitsland wil mensen uit andere EU-landen kunnen werven

27 december 2018 22:29 Aangepast: 27 december 2018 22:34
Eberhard Zorn (links) eerder dit jaar bij zijn aantreden als hoogste legerbaas. Beeld © AFP

De hoogste baas van het Duitse leger wil in de toekomst mensen kunnen werven uit andere EU-landen. Het gaat om specialistische functies, zoals artsen of IT-deskundigen.

Dat zegt opperbevelhebber Eberhard Zorn vandaag in een aantal Duitse kranten. Het leger wordt, net als andere sectoren van de arbeidsmarkt, getroffen door een tekort aan vakspecialisten. Volgens Zorn is het logisch om ook buiten de eigen landsgrenzen te kijken, willen de vacatures in de toekomst vervuld kunnen blijven worden.

Vertrouwelijk rapport

Een woordvoerder van het Duitse ministerie van Defensie laat weten dat al in breder Europees verband over de plannen is gesproken. De meeste lidstaten, vooral die uit Oost-Europa, zouden terughoudend hebben gereageerd.

In een vertrouwelijk rapport van het ministerie staat dat de recruiters van het leger hun pijlen vooral willen richten op Polen, Italianen en Roemenen. Bij elkaar wonen op dit moment bijna 600.000 Polen, Italianen en Roemenen uit de leeftijdscategorie 18-40 jaar in Duitsland.

Hoger salaris

Zou je zo'n 10 procent van hen kunnen interesseren voor een baantje in het leger, is de redenering, dan zijn er zeker 50.000 gegadigden. Dat ze al in Duitsland wonen, zou bovendien betekenen dat ze de taal voldoende beheersen.

Tegenstanders van het plan zeggen dat het in dienst treden van een leger nauw samenhangt met je nationaliteit. Ze zijn ook bang dat militairen uit omringende landen vanwege het hogere salaris sneller zouden uitwijken naar het Duitse leger.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Defensie onderzoekt nazi-sympathieën in het leger na incidenten

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore