'Grote onwil'

Nederlands schip vol migranten al zes dagen op zoek naar haven

27 december 2018 19:44 Aangepast: 27 december 2018 21:05
De Sea Watch 3 afgelopen juni aan de kade op Malta. Beeld © AFP

Zes dagen na een reddingsactie op de Middellandse Zee heeft het onder Nederlandse vlag varende schip Sea Watch 3 nog altijd geen veilige haven kunnen bereiken. De 32 op zee geredde migranten hebben de kerstdagen aan boord doorgebracht. Een oplossing is nog altijd niet in zicht.

Reddingsorganisatie Sea Watch heeft Nederland en andere landen om hulp gevraagd, maar zegt te stuiten op 'grote politieke onwil'. Malta en Italië willen het schip niet in hun havens binnenlaten. Andere landen in de regio hebben nog niet gereageerd op hulpverzoeken.

Oproep aan havensteden

Volgens Sea Watch heeft de Nederlandse kustwacht een oproep gedaan aan havensteden rond de Middellandse Zee om de opvarenden aan wal te laten gaan. "Nederland heeft als vlaggenstaat een juridische verantwoordelijkheid", zegt een woordvoerder van de hulporganisatie.

Hij erkent dat Nederland niet zelf verplicht is om de opvarenden, die onder meer uit Soedan, Libië en Mali komen, op te nemen. "Maar Nederland heeft wel ook een humanitaire verantwoordelijkheid."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Migranten verstoppen zich tussen doodskisten

Het is de eerste operatie sinds de Sea-Watch 3 is vrijgegeven door de Maltese autoriteiten. Het schip lag maandenlang in Malta aan de ketting voor onderzoek. Inmiddels is het op zoek naar een ander vaartuig op zee waar mogelijk migranten op zitten. Volgens de woordvoerder gebeurt dat na een oproep van de Italiaanse kustwacht.

Verzwakte mensen

De opvarenden van de Sea-Watch 3, onder wie een aantal kinderen, maken het naar omstandigheden goed. Het schip is goed uitgerust en heeft onder meer een medisch team aan boord, zegt de Duitse organisatie. "Maar de winter op de Middellandse Zee, met zijn verraderlijke weer, eist zijn tol op de al verzwakte mensen. Europa moet nu zijn verantwoordelijkheid nemen en Nederland en Duitsland moeten het goede voorbeeld geven", zegt missieleider Philip Hahn.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore