Turken naar Syrië

Amerikanen verlaten Syrië: 'Erdogan zal IS verder uitroeien'

24 december 2018 05:58 Aangepast: 24 december 2018 06:20
De Amerikaanse soldaten verlaten Syrië Beeld © AFP

Het Turkse leger heeft honderden extra militaire voertuigen, zoals tanks, de grens met Syrië overgestuurd. Dat gebeurt kort na de aankondiging dat de terugtrekking van de Amerikaanse troepen uit Syrië is begonnen.

IS in Syrie is verslagen, dus de Amerikanen hoeven er niet meer te zijn, vindt president Trump: "Onze troepen komen thuis", twitterde hij vanochtend.

Volgens Trump heeft de Turkse president Erdogan hem verzekerd dat hij 'alles wat er nog over is van IS, zal uitroeien'. "Hij is de man die het kan. En daarbij: Turkije ligt om de hoek", schrijft Trump in zijn tweet.

Het Turkse persbureau DHA meldt dat een Turks konvooi richting de grens met Syrië is vertrokken met tanks, stukken geschut en bussen met commando's.

Desastreus voor Koerden

Een deel van de troepen zou de grens met Syrië in het district Elbeyli zijn gepasseerd. Daar ligt de stad Manbij die het middelpunt was van een ruzie tussen de VS en Turkije. Turkije wil de Koerden in het noorden van Syrië aanpakken. Turkije ziet ze als vijand, terwijl de Amerikanen ze juist als bondgenoot in de strijd tegen IS zagen.

Juist voor de Koerden kan de Amerikaanse terugtrekking daarom desastreus uitpakken, zegt Midden-Oostencorrespondent Olaf Koens. "De Amerikaanse aanwezigheid zorgde ervoor dat Turkije de Koerden niet op de korrel kon nemen. Als de Amerikanen inpakken, kunnen de Koerden ook wel inpakken."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Amerikaanse troepen weg uit Syrië: 'Voor de Koerden ziet het er heel somber uit'

Strijd tegen IS

Trump liet gisteren via Twitter weten dat hij een 'lang en productief' telefoongesprek met Erdogan had gehad. Daarin kwam de 'langzame en goed gecoördineerde' aftocht van de Amerikaanse troepen ter sprake, maar ook de strijd tegen IS en de gezamenlijke bemoeienissen in Syrië.

Die strijd tegen IS is volgens Olaf Koens nog lang niet voorbij. "Ja, het kalifaat is grotendeels verslagen, al zijn er grote gebieden in Syrië waar IS nog gewoon bestaat. Maar de oorzaken zijn niet weggenomen. Steden als Raqqa en Mosul zijn met de grond gelijkgemaakt. Als de Amerikanen nu vertrekken, laten ze steden achter die ruïnes zijn geworden. Dat is altijd een voedingsbodem voor terreurbewegingen – of het nu om IS gaat, of om een mogelijke opvolger."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore