Mensen slapen buiten

Dodental na tsunami in Indonesië nu op 280: 'Bergen slachtoffers gaat maar door'

24 december 2018 05:17 Aangepast: 24 december 2018 05:51
Een man bekijkt de ravage in Sunda Strait in Banten. Beeld © EPA

Het dodental van de tsunami in het gebied rond de Straat van Soenda in Indonesië is opgelopen tot ruim 280. Zeker 35 mensen worden nog vermist. Veel mensen hebben de nacht in de open lucht of in opvangcentra doorgebracht.

Zo'n 900 mensen raakten gewond toen de vloedgolf zaterdagavond Java en Sumatra trof. Aan de tsunami ging geen aardbeving vooraf waardoor veel mensen werden verrast door het water. Honderden huizen, hotels en boten raakten beschadigd. Duizenden inwoners hebben op hoger gelegen gebied een veilig heenkomen gezocht.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Buitenlandse Zaken: geen Nederlanders onder slachtoffers tsunami

"De hulpverlening is hier volop bezig vandaag", zegt RTL-correspondent Annemarie Kas. "Langs de kust zijn graafmachines bezig met puin ruimen en het bergen van slachtoffers. Hulpdiensten proberen nog een deel van het getroffen gebied te bereiken, dat lukte nog niet door een ingestorte brug." 

Ook worden sommige wegen geblokkeerd door weggespoelde auto's, omgevallen bomen en puin van verwoeste huizen.

Overlevenden vertellen hun verhaal

De zanger van de band die tijdens een optreden werd overvallen door de tsunami, doet zijn emotionele verhaal.

Kas is in het rampgebied: "Inwoners proberen van hun spulletjes te redden wat er te redden valt, ze rapen hun servies bij elkaar terwijl hun restaurant in puin ligt. Veel huizen en vooral restaurantjes aan de kust waren simpel, gemaakt van bamboe en die zijn bijna overal weggespoeld." 

Intussen trekken de mensen zich weinig aan van de waarschuwing voor hoog water en weg te blijven van de kust, ziet Kas. "Het water staat inderdaad heel hoog, tot net aan de oevers. Op het strand van het hotel waar wij sliepen bijvoorbeeld stond zo’n Instagramschommel, en die stond bijna helemaal onder water."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore