Natuurgeweld

Vele honderden doden en gewonden na tsunami Indonesië

23 december 2018 08:01 Aangepast: 23 december 2018 13:05
De ravage is enorm Beeld © EPA

In Indonesië is het dodental van de tsunami van gisteravond opgelopen tot 222. Vele honderden mensen zijn gewond geraakt en er worden nog tientallen mensen vermist.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Lees terug: tsunami Indonesië eist zeker 222 levens, geen Nederlandse slachtoffers

De kustgebieden werden aan weerszijden van de Straat van Soenda overspoeld door een 19 meter hoge muur van water. Duizenden gebouwen zijn beschadigd. Mensen die de rampplek hebben verlaten wordt geadviseerd om voorlopig niet terug te keren. 

Podium weggespoeld tijdens optreden

Op beelden is te zien hoe mensen hard wegrennen als een massa water op hen afkomt. Een van de video's toont een muziekband die in de buitenlucht optreedt als het podium door de vloedgolf wordt weggespoeld. De bassist heeft het niet overleefd, laat de band in een verklaring weten. Andere bandleden worden nog vermist.

Zo plotseling werd iedereen verrast

Waarschuwing: deze beelden kunnen als schokkend worden ervaren.
Auto's werden door de kracht van het water tientallen meters meegesleurd Auto's werden door de kracht van het water tientallen meters meegesleurd

Vulkaanuitbarsting

Het Indonesische bureau voor meteorologie, klimatologie en geofysica (BMKG) onderzoekt de exacte oorzaak van de tsunami. Volgens het bureau had om 21.03 uur (lokale tijd) een vulkaanuitbarsting plaats en kwam 24 minuten later de tsunami aan land.

De Straat van Soenda is een zeestraat tussen de Indonesische eilanden Java en Sumatra. Volgens BMKG zijn meerdere gebieden getroffen. Het gaat onder meer om de regio's Pandeglang en Serang op Java en de regio Zuid Lampung op Sumatra.

De Nederlandse ambassade in Indonesië roept toeristen in het getroffen gebied op om de aanwijzingen van de lokale autoriteiten op te volgen. In geval van nood moeten ze contact opnemen met het ministerie van Buitenlandse Zaken.

De straat van Soenda:

De tsunami is waarschijnlijk ontstaan door ondergrondse aardverschuivingen na de uitbarsting van de vulkaan Anak Krakatau, in de Straat van Soenda.

Tweede Kerstdag

Op Tweede Kerstdag is het veertien jaar geleden dat landen rondom de Indische Oceaan werden getroffen door een allesverwoestende tsunami die het leven kostte van 230.000 mensen. In Indonesië kwamen destijds 120.000 mensen om het leven.

Maar ook dit jaar nog kreeg Indonesië te maken met meerdere verwoestende tsunami's, het meest recent nog op Sulawesi een kleine drie maanden geleden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Giro555 geopend voor slachtoffers tsunami Sulawesi

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`