Lagere opkomst

Gele hesjes protesteren weer in Frankrijk: tientallen arrestaties

22 december 2018 15:57 Aangepast: 22 december 2018 16:31
Demonstranten lopen door de straten van Parijs. Beeld © Getty Images

In Frankrijk zijn de gele hesjes voor de zesde zaterdag op rij de straat opgegaan om te protesteren. Volgens de Franse politie zijn er aanzienlijk minder demonstranten op de been dan bij de vorige protesten. Er zijn 65 arrestaties verricht, meldt de Franse krant Le Parisien.

De groep was van plan te demonstreren bij het iconische Paleis van Versailles. Het gebied rond het paleis werd daarom vandaag gesloten, maar slechts een handjevol demonstranten verscheen uiteindelijk op die plek. In plaats daarvan ging een groep van zo'n 800 mensen naar de Sacré-Coeur in de Parijse buurt Montmartre.

Sinds de start van de protesten zijn in Frankrijk tien mensen omgekomen. De meeste slachtoffers vielen bij verkeersongelukken. Vrijdagavond overleed er nog een man in de Franse stad Perpignan, nadat zijn auto tegen een vrachtwagen knalde die door demonstranten was tegengehouden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Tiende dode bij protest gele hesjes in Frankrijk

De groep demonstranten in Parijs is kleiner dan bij vorige protesten. Zo waren er twee weken geleden nog 8000 mensen op de been, nu zijn dat er naar schatting 800. Volgens Le Parisien zijn er in de Franse stad Toulouse zelfs meer mensen aan het protesteren dan in Parijs. 

In andere Franse steden zijn in totaal ongeveer 200 rotondes bezet door de beweging. Naar schatting deden vandaag in heel Frankrijk 66.000 mensen mee aan de acties. 

Toezeggingen Macron

Het aantal deelnemers is mogelijk afgenomen, omdat de Franse president Emmanuel Macron een aantal toezeggingen aan de demonstranten heeft gedaan. Zo gaan de prijzen voor gas en elektriciteit deze winter niet omhoog, stijgt het minimumloon en wordt er op overwerken geen belasting geheven.

Élodie loopt mee met de gele hesjes in Parijs: 'Je vraagt je af hoe dit afloopt'

Wie zijn de gele hesjes? Het zijn niet alleen arme mensen en relschoppers. De meesten zijn mensen die verandering willen. Élodie Durand is zo iemand. Zij heeft het zelf goed, maar ziet dat er veel mensen in haar land worden vergeten.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore