Buitenland

VN stuurt missie naar Jemen voor wapenstilstand en noodhulp

22 december 2018 09:33 Aangepast: 22 december 2018 10:22
Het hoofdkantoor van de VN in New York waar de Veiligheidsraad gehouden wordt. Beeld © ANP

Een team waarnemers van de Verenigde Naties moet onder Nederlandse leiding toezien of de strijdende partijen in Jemen zich houden aan de afgesproken wapenstilstand. Dat heeft de VN-Veiligheidsraad unaniem besloten.

Hoewel de regering van Jemen en de Houthi-rebellen het eerder deze maand in Zweden eens werden over een wapenstilstand, breken er nog geregeld gevechten uit. 

Om daar een einde aan te maken start de VN een internationale waarnemingsmissie. Die zal worden geleid door de Nederlandse generaal-majoor buiten dienst Patrick Cammaert. Zijn team gaat controleren of de strijdende partijen zich aan de wapenstilstand houden en of zij hun troepen terugtrekken uit Hodeidah, een havenstad die nog deels in handen is van de Houthi-rebellen.

Voedseltekorten

Hodeidah is cruciaal vanwege zijn ligging aan de Rode Zee. Het merendeel van het voedsel en medicijnen komt binnen via deze stad, maar deze noodhulp wordt regelmatig geblokkeerd. 

De VN beschreven de situatie in het door oorlog verscheurde land eerder als de meest ernstige humanitaire crisis ter wereld, vanwege de enorme voedseltekorten die zijn ontstaan. Het land kampt al bijna vier jaar met een burgeroorlog, die is uitgegroeid tot een conflict tussen grootmachten.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore