'Een droomscenario'

Na 64 jaar huwelijk sterven Jos en Gusta (89) in dezelfde minuut

21 december 2018 11:52 Aangepast: 21 december 2018 17:54
Jos en Gusta (89) Beeld © Eigen foto

De dokters snappen het nog steeds niet, maar voor de kinderen van Jos Claes en Gusta Schoovaerts uit België is het een droomscenario. Hun ouders, die 64 jaar getrouwd waren, stierven op natuurlijke wijze in dezelfde minuut. "Mooier kan niet."

Jos moest naar Gusta hebben gekeken en hebben gedacht: ik ga mee. Althans, dat denkt zoon Willem Claes. Hij vertelt aan het Gazet van Antwerpen hoe zijn ouders, beiden 89 jaar, op het zelfde moment hun ogen sloten. "Ze hadden zelfs de kracht niet meer om elkaars hand vast te houden. En toch zijn ze samen gegaan."

Samen in bed

De dokter en de begrafenisondernemer noemen het een unieke situatie. In de kamer waar de twee woonden, lagen ze samen in bed. "Maar tot de dood ons scheidt, gold in zekere zin niet voor hen. Er moeten enkele seconden tussen hebben gezeten. We vroegen later aan de dokter wie van hen eerst is gegaan. Geen idee, was het antwoord."

Zeker 64 jaar lang was het koppel onafscheidelijk. Ze kregen samen acht kinderen en verhuisden in 2002 naar een seniorenwoning om van hun oude dag te genieten. Maar vorig jaar kwam Jos lelijk ten val. "Hij moet een kleine hartaanval gekregen hebben", zegt Willem tegen het GvA.

'Ze hielden elkaar in evenwicht'

Daardoor ging de gezondheid van hem, maar ook die van Gusta, snel achteruit. "Al die tijd hielden ze elkaar perfect in evenwicht. Tot nu, hun dood."

Willem benadrukt dat zijn ouders op natuurlijke wijze zijn overleden. "De natuur heeft hen het samen sterven gegund. Dat maakt ons gelukkig als kinderen. Ook al doet het natuurlijk pijn om hen te moeten afgeven."

Wist je dat wij ook een app hebben?
Daarmee heb je al het nieuws binnen handbereik. Download 'm hier.

Playstore Appstore

`