Cybercampagne

VS neemt Chinese hackers op de korrel

20 december 2018 17:11 Aangepast: 20 december 2018 21:51
Beeld © ANP

Justitie in de Verenigde Staten wil twee Chinese hackers vervolgen die zouden zijn binnengedrongen in de computersystemen van tientallen bedrijven en overheidsinstanties. Het gaat om onder meer ruimtevaartorganisatie NASA en de Amerikaanse marine.

De hackers zouden informatie hebben gestolen van bedrijven uit allerlei sectoren, zoals biotechnologie en telecommunicatie. Bij de marine zouden de persoonlijke gegevens van zo'n 100.000 medewerkers zijn buitgemaakt, zegt justitie, en bij de NASA zou het gaan om een laboratorium dat digitaal onder vuur werd genomen.

Chinese overheid

De hackersgroep staat bekend als APT10. Die zou samenwerken met de Chinese overheid. Ook buiten de VS zouden bedrijven zijn gehackt: de Britse regering beschuldigt APT10 van een 'kwaadaardige cybercampagne' waarin gevoelige commerciële informatie het doelwit zou zijn. Het Chinese ministerie van Staatsveiligheid zou deel uitmaken van de campagne.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Amerika wil terugslaan naar Chinese staatshackers'

"Deze activiteiten moeten stoppen", zegt de Britse regering. Die vindt dat China zich niet houdt aan een overeenkomst op dit gebied die beide landen in 2015 afsloten. Bondgenoten als Japan, Canada, Australië en Nederland zouden zich, net als de Britten, scharen achter de Amerikaanse beschuldiging.

Cloudhopper

Zowel de VS als Groot-Brittannië verwees vandaag naar Cloudhopper, de codenaam van een Chinese cyberoperatie. Door de systemen van technologiebedrijven binnen te dringen, wilden ze toegang krijgen tot het netwerk van cliënten. Volgens persbureau Reuters is dat in elk geval gelukt bij Hewlett Packard en IBM.

Tegen operatie Cloudhopper werd al sinds vorig jaar gewaarschuwd, maar tot nu toe waren geen namen bekendgemaakt van bedrijven die erbij betrokken waren.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore