Flinke vertraging

Vliegverkeer Londen Gatwick tot vrijdag plat na gevaar van drones

20 december 2018 18:19 Aangepast: 20 december 2018 21:51
Gestrande passagiers doen een dutje op Gatwick Airport. Beeld © EPA

Het Engelse vliegveld London Gatwick ligt al sinds donderdagochtend plat nadat drones het vliegverkeer verstoorden. Duizenden reizigers zijn gestrand op het op een na drukste vliegveld van het land.

Al het vliegverkeer van en naar de luchthaven is donderdag door de leiding van Gatwick stilgelegd vanwege rondcirkelende drones. Op zijn vroegst zal de dienstregeling vrijdag worden hervat, meldt de BBC. Budgetmaatschappij EasyJet, die als eerste besloot zijn toestellen voor de rest van de dag aan de grond te houden, liet weten 'geen idee' te hebben wanneer Gatwick weer open gaat. Ryanair maakte bekend vrijdag uit te wijken naar London Stansted.

Telkens als de luchtverkeersleiding dacht dat de situatie veilig was en de start- en landingsbaan vrij wilde geven, verschenen ze weer. Gisteravond lag het vliegverkeer bij de luchthaven ook al stil door de aanwezigheid van drones. De politie doet onderzoek en krijgt daarbij de hulp van het leger.

Mogelijk schade aan motoren

Er werd zowel vanuit de lucht als van op de grond naar de drones gezocht. Drones zijn streng verboden in de wijde omtrek van vliegvelden, omdat ze bijvoorbeeld ernstige schade aan vliegtuigmotoren kunnen veroorzaken.

De luchthaven vraagt passagiers om niet zomaar naar Gatwick te reizen, maar van tevoren goed te controleren wat de status van de vluchten is. Onder meer op Twitter houdt Gatwick reizigers op de hoogte. Gatwick is met 45 miljoen passagiers per jaar na Heathrow het drukste vliegveld van Groot-Brittannië.

Speciale apparatuur

Het Britse leger helpt bij het oplossen van de droneproblemen. De strijdkrachten gaan de politie ondersteunen met gespecialiseerde apparatuur. Defensie gaf niet prijs om wat voor apparatuur het gaat.

Volgens directeur Chris Woodroofe van het vliegveld heeft de politie de drones niet zelf neergehaald vanwege het risico van verdwaalde kogels.  

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Politie pakt man die met drone vliegt bij Schiphol

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

In deze drone zit je in je eentje voor een pleziervlucht

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Dronegun haalt drones slim uit de lucht

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van