Inreisverbod uit moslimlanden

Moeder mag Amerika in om stervende 2-jarige zoon laatste kus te geven

19 december 2018 14:31 Aangepast: 19 december 2018 15:22
Ali Hassan met zijn zoon Abdullah.

De Jemenitische All Shaima Swileh had maar een wens: haar 2-jarige zoon Abdullah een laatste kus geven voordat hij zou sterven. Probleem was dat haar zoon in een ziekenhuis in de Verenigde Staten lag en Swileh het land niet inkwam vanwege het inreisverbod voor moslims. Na een juridische strijd van een jaar mag ze nu toch haar stervende zoon zien.

"Dit maakt het mogelijk om waardig te rouwen", zegt Ali Hassan, de vader van de jongen. Hassan is een Amerikaan en haalde zijn zoon vorig najaar naar Amerika om hem te laten behandelen voor zijn genetische hersenafwijking.

Laatste keer vasthouden

"Mijn vrouw belt me elke dag omdat ze haar zoon voor een laatste keer wil kussen en vasthouden", zei Hassan met gesmoorde stem tijdens een persconferentie.

De Amerikaanse Hassan en zijn vrouw trouwden in het door oorlog verscheurde Jemen in 2016. Ze ontvluchtten in 2017 het land en vestigden zich met hun kind in Egypte. Omdat de gezondheidstoestand van hun zoon verslechterde, besloot Hassan met hem naar de Verenigde Staten te vertrekken. Swileh bleef achter in afwachting van een visum.

Gezondheid achteruit

Vanwege het inreisverbod voor burgers uit moslimlanden kreeg Swileh maar geen visum. De gezondheid van Abdullah ging ondertussen achteruit en hij moest aan de beademing worden gelegd.

"Ik stuurde ze e-mails, ik huilde en vertelde dat mijn zoon aan het sterven was", zei Hassan. Uiteindelijk schoot de raad voor Amerikaans-islamitische relaties te hulp en heeft Swileh een tijdelijk visum gekregen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hooggerechtshof VS keurt inreisverbod Trump goed

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore