Angst voor technologie

Zelfrijdende auto's in VS op de weg gepest en belaagd: 'Mensen zijn bang'

16 december 2018 21:13 Aangepast: 17 december 2018 08:28
Zelfrijdende wagens van Waymo. Beeld © AFP

Zelfrijdende auto's op de weg zorgen niet alleen voor bewonderende blikken. In het Amerikaanse Phoenix worden de testauto's volop gepest en belaagd. In een geval kon een auto niet wegrijden, omdat een dronken man er pal voor ging staan. En bleef staan.

Het gaat om Waymo's, de zelfrijdende auto van Google, die nu in verschillende Amerikaanse steden getest wordt op de openbare weg.

De zelfrijdende auto, met de dronken man ervoor, weigerde te gaan rijden en de politie moest eraan te pas komen. Andere zelfrijdende auto's werden op agressieve wijze aangevallen. Ze werden bekogeld met stenen of kregen in één geval zelfs een pistool op zich gericht. Ook worden banden lek gestoken en proberen andere bestuurders met onverwachte manoeuvres de Waymo's van slag te krijgen.  

Frontaal inrijden

En dan rijdt er in Phoenix ook nog een vrouw rond in een - ouderwetse - zwarte Jeep, die telkens als ze een Waymo ziet rijden besluit daar frontaal en met vol gas op in te rijden. Ook gaat ze voor de auto's rijden om vervolgens hard op de rem te gaan staan, waardoor de sensoren van die zelfrijdende auto wel moeten ingrijpen. 

De haat tegen de auto's heeft waarschijnlijk vooral te maken met alles waar Google en Waymo voor staan, zegt docent technologie Phil Simon van de Arizona State University tegen de Amerikaanse krant USA Today.

'Simpele manier om terug te vechten'

"De vooruitgang gaat snel en deze mensen zijn bang dat technologie hen werkloos maakt. Het is moeilijk voor gewone hardwerkende mensen om enthousiast te zijn over technologische vooruitgang, als zij hun salaris de laatste jaren hebben zien dalen. Ze zijn bang en dit is voor hen een simpele manier om terug te vechten." 

De mensen konden allemaal eenvoudig worden aangehouden. De auto's kunnen namelijk alleen autonoom rijden doordat ze alles om zich heen met camera's in de gaten houden.

De daders vinden, was dan ook een peulenschil, maar de politie vreest dat ze slechts het topje van de ijsberg zien nu en roept testrijders op om vaker aangifte te doen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Tesla rijdt minutenlang met slapende bestuurder over snelweg

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van