Ga naar de inhoud
Moeizaam overleg

Bijna 200 landen bereiken akkoord op klimaattop in Polen

Beeld © EPA

Het is een dag later dan gepland, maar op de VN-klimattop in het Poolse Katowice is een akkoord gesloten. Het gaat over de uitwerking van het klimaatakkoord van Parijs uit 2015.

De bijna 200 deelnemende landen voerden sinds begin deze maand overleg, dat moeizaam verliep. Het akkoord werd gisteren al verwacht, maar het kwam er niet.

Nederlander
Lees ook:
Nederlander weet van gevolgen klimaatverandering, maar doet weinig

In Parijs spraken leiders van een groot deel van de wereld af zich te zullen inspannen om de opwarming van de aarde beperkt te houden tot maximaal 2 graden ten opzichte van het tijdperk voor de industrialisatie. Het streven is minder dan 1,5 graad.

De landen hebben in Polen met elkaar geprobeerd te omschrijven hoe die afspraken kunnen worden uitgevoerd. Het gaat onder meer over het terugdringen van de uitstoot van kooldioxide en het helpen van arme landen bij het opvangen van de gevolgen van klimaatverandering.

Kleine stapjes

De afspraken zijn 'duizend kleine stapjes vooruit. U kunt trots zijn', zei de voorzitter van de top, de Pool Michal Kurtyka. De volgende klimaattop is in december 2019 of januari 2020 in Chili.

Veel landen hadden op een steviger resultaat gehoopt. Maar er waren een paar dwarsliggers, zoals Brazilie en Turkije. Dit akkoord bleek daarom het maximaal haalbare.