Ga naar de inhoud
Oost-Jeruzalem voor Palestijnen

Australië erkent West-Jeruzalem als hoofdstad van Israël

Australië heeft West-Jeruzalem officieel erkend als hoofdstad van Israël. Maar het land zal niet meteen zijn ambassade in Tel Aviv ernaartoe verhuizen.

"Australië erkent nu West-Jeruzalem, waar de Knesset en veel overheidsinstellingen zijn gevestigd, als de hoofdstad van Israël", zegt premier Scott Morrison. "Wij kijken uit naar de verhuizing van onze ambassade naar West-Jeruzalem zodra dat praktisch mogelijk is." 

Oost-Jeruzalem voor Palestijnen

Hij zei ook dat hij voor de erkenning van een Palestijnse staat is met Oost-Jeruzalem als hoofdstad.

Morrison zei in oktober al dat hij open stond voor het verplaatsen van de ambassade. Het eerdere besluit van de Amerikaanse president Donald Trump om de ambassade van de VS van Tel Aviv naar Jeruzalem te verplaatsen leidde tot woede bij Palestijnen en onbegrip bij veel Arabische landen en westerse bondgenoten.

Sleutelrol vredesproces

Israël beschouwt sinds 1980 heel Jeruzalem als zijn hoofdstad, met inbegrip van het oostelijke deel dat het na de oorlog in 1967 annexeerde. Het land wil dat alle ambassades daar worden gevestigd.

Voor de internationale gemeenschap speelt Jeruzalem een sleutelrol bij het bereiken van vrede tussen Israëli's en Palestijnen. Daarom zijn er praktisch geen ambassades in Jeruzalem. Nederland verhuisde in 1980 de ambassade naar Tel Aviv.